Jól fogynak a tűzijátékok

Jól fogynak a tűzijátékok
Jól fogynak a tűzijátékok - © Fotó: Racskó Tibor
Nyíregyháza – Népszerűek a piroboxok, a telepek, de viszik a római gyertyákat is.


Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A tűzijáték látványos, kicsik és nagyok is rácsodálkoznak, azonban a biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a szabályokat! Az elmúlt év szilveszter éjjelén 52 esetben riasztották országosan a katasztrófavédelem tűzoltóit a tűzijátékok szabálytalan használata miatt.

Csak legálisan és szabályosan

– A csak szilveszterkor használható, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat csak legális úton és helyről szerezzük be, és kizárólag az engedélyezett időszakban (december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig) használjuk fel! – figyelmeztet a katasztrófavédelem, hozzátéve: soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot tartsuk be, indításkor pedig ne hajoljunk az eszköz fölé, ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé!

– A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjuk. A leírásban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meg­gyulladhat. Erős szélben halasszuk el a használatukat! Tűz esetén haladéktalanul hívják a 105-ös segélyhívó számot! – áll a hatóság „óévbúcsúztató”közleményében.

Kovácsné Szabados Renáta és férje mintegy 10 éve foglalkozik tűzijáték-árusítással. – Zömében tűzijáték telepeket keresnek a vásárlók, ami praktikus, hiszen csak egyszer kell elindítani, aztán sorra lövi magából a töltényeket. Az előírás szerint beüzemelve és használva nem kell balesettől tartani, ugyanakkor nagyon szép látványt nyújt – meséli a kereskedő, majd így folytatja: – A különféle kaliberű római gyertyák is népszerűek, ezek már pár száz forinttól megvásárolhatók. Akár pezsgős üvegből, akár egy rögzített csőből is ellőhető, csomagban még gazdaságosabb.

– A vásárlók többsége igencsak árérzékeny, ezért nap mint nap leakciózunk egy-egy terméket. Van, aki már a nyitás napján beszerezte a fényjátékokat, bizonyára olyan is akad majd, aki az utolsó napon, a záróra előtti órákban fog betérni az üzletünkbe. Érdemes időben felkerekedni!

Ha hibás volt vagy megmaradt

– A pirotechnikai termékek rendkívül veszélyesek is lehetnek, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne vásároljon illegális árusoktól, (petárdát pláne ne!), mert a kétes eredetű és megbízhatóságú tűzijátékokkal a saját magunk és a környezetünkben lévők testi épségét is veszélybe sodorhatjuk! – mondta Kovácsné Szabados Renáta.

A törvény értelmében szilvesztert követően öt napon belül a fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú, 3. osztályú terméket vissza kell szállítani a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. A visszavétel helyéről, időpontjáról a vásárlókat az árusítóhelyen jól láthatóan tájékoztatni kell!

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti a háziállatokat. Szilveszter éjszaka a gazdák lehetőség szerint zárják be a kedvenceiket, és ügyeljenek arra, hogy a kutyafuttató és a kert kapuja csukott, zárt állapotban legyen.

KM-PI
hirdetés