Helyi gazdaság

2010.08.15. 17:40

Helyi termelőtől is vehetnek friss élelmiszereket a menzák

<p>A Vidékfejlesztési Minisztérium pontosította közleményét, így ez a jogszabály nem vasárnap, hanem csak szeptember 15-án lép életbe.</p>

Közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőktől vehetnek nyers húst, zöldséget, gyümölcsöt a közétkeztetést végző intézmények, az erről szóló jogszabályszeptember 15-én lép életbe - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca kampányt indít a magyar iskolai étkeztetés megreformálásáért, a gyermekkori elhízás megelőzéséért, és az egészséges magyar élelmiszerek versenyképességének növeléséért.

A közlemény szerint közbeszerzés nélkül vásárolhatnak friss élelmiszereket a bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények, így a helyi termelőtől egyenesen a menzára juthat a nyers hús, zöldség, gyümölcs, tej és tejtermék, méz, tojás és gabona. Korábban a kistermelők, mikro-, kis- és középvállalkozások nagyobb társaiknál nehezebben tudtak indulni a közbeszerzési eljárásokban - teszik hozzá.

A tárca szerint a kereskedelmi lánc lerövidítésével a helyi termelők piacra jutási esélyei növekednek, emellett pedig kevesebb terményt, főzési alapanyagot utaztatnak közúton, így a légszennyezés és az üzemanyag-használat is csökkenik.

- Független HÍrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában