Nagyvilág

2012.02.26. 10:58

Csökkent a hittanórára járó olasz diákok száma

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:     Róma, 2012. február 26., vasárnap (MTI) - Csökkent az olasz állami iskolákban a katolikus hittanórát hallgató tanulók száma, de arányuk még így is megközelíti a kilencven százalékot, derült ki az olasz püspöki kar felméréséből.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:

    Róma, 2012. február 26., vasárnap (MTI) - Csökkent az olasz állami iskolákban a katolikus hittanórát hallgató tanulók száma, de arányuk még így is megközelíti a kilencven százalékot, derült ki az olasz püspöki kar felméréséből.

    Tizennyolc év óta először süllyedt kilencven százalék alá az olasz állami oktatási intézményekben a katolikus hittanórát látogató diákok száma. Az olasz püspöki konferencia (CEI) az 1993-94-es tanévtől vizsgálja az óvodákban, általános iskolákban, gimnáziumokban és szakközépiskolákban a fakultatív hittanoktatást választó tanulók számának alakulását.     1993-94-ben a tanulók 6,5 százalékának a szülei döntöttek úgy, hogy gyermekük nem látogatja a hittanórát. Ez az arány az utóbbi közel húsz év alatt 10,2 százalékra emelkedett.  Az adatok szerint a hittanórát választók száma  az 2010-11-es tanévben volt az eddigi legalacsonyabb  89,8 százalékkal.       A CEI felmérése azt is kimutatta, hogy Olaszország északi és középső részén a diákok 26,5 százaléka nem jár hittanórára (és számuk az utóbbi tizennyolc év alatt majdnem megduplázódott). Dél-Itáliában a tanulók 1,9 százaléka választja a hittanóra helyetti alternatív tantárgyat, amely többnyire filozófiatörténet. Az arányuk 1993-94-ben 0,6 volt.     A Vatikán Állammal 1929-ben kötött államközi szerződés kötelezővé tette a katolikus hittanoktatást  az olasz állami iskolákban  A konkordátum 1984-es felülvizsgálása fakultatívvá tette a hittanórát, de a tanulók jelentős többsége nem mondott le róla.     Az olasz állami iskolákban heti egy órában tanítanak hittant. A több mint huszonhatezer hittanoktató hetven százalékát az olasz oktatásügyi minisztérium nevezi ki, harminc százalékát a területi egyházmegye. A hittanoktatók tíz százaléka egyházi, a többi laikus.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!