Jól jöhet a kapcsolat egy segélyszervezettel

Nyíregyháza – Szerkesztőségün­ket a következő problémával kereste meg Pál László nyír­egyházi előfizetőnk: az unokája és egyetemista társai ado­mányt gyűjtöttek Böjte Csaba egyik erdélyi gyermek­ott­honának. Hamarosan sze­ret­nék személygépkocsival vagy egy kisbusszal kivinni a tartós élelmiszereket, a tiszta­sági és tisztálkodó szereket, de attól félnek, hogy a jó szán­dékuk ellenére a határon megbüntetik őket, hiszen magánszemélyként megsértenék a szigorú előírásokat.

Olvasónk azt szeretné tudni, milyen feltételei vannak egy adomány külföldre szállításának, kell-e valakitől előzetesen valamilyen papírt, igazolást beszerezni, hogy a szállítmány gond nélkül megérkezhessen a célállomásra.

Segíthet a konzulátus is

A kérdéseket továbbítottuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága sajtóreferenséhez, Magyar Norberthez, akitől a következő tájékoztatást kaptuk:

– Az Európai Unió szabályai biztosítják az áruk szabad mozgását a tagállamok között. Amennyiben azonban az egyetemisták magánszemélyként végezték a gyűjtést és kereskedelmi mennyiségről van szó, s az ilyen módon szerzett adományokat nem segélyszervezetek közreműködésével kívánják eljuttatni, úgy javasoljuk, hogy az érintett ország konzulátusával vegyék fel a kapcsolatot.

KM-MML
hirdetés