Jól jövedelmez a közrendvédelmi bírság – 200 milliós bevétel fél év alatt

200 millió forintnyi közrendvédelmi bírságot szabott ki a Határőrség az év első hat hónapjában. A büntetést azok a cégek kapták, amelyek nem győződtek meg arról, hogy az általuk szállított utasok megfelelnek-e a beutazási feltételeknek – áll a Határőrség pénteki közleményében.

A légi forgalomban 62 esetben, a közútiban 116-szor kellett büntetést kiróni, az idegenforgalmi szezonban megszaporodott a szabályszegő szállítók száma.

Kovács Iván, a Határőrség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az Európában is elfogadott törvény a nemzetközi forgalomban személyszállítással foglalkozó cégeket és vállalkozókat arra kötelezi, hogy ellenőrizzék a beutazási feltételeket, tehát például utasaik útleveleinek érvényességét az indulás előtt. Ha nincsen minden rendben, esetenként 4 ezer eurós bírságot szab ki a Határőrség.

A szóvivő hozzátette: a határőrség a szállítással foglalkozó cégeknek korábban tájékozatókat tartottak, hogy mire ügyeljenek, ennek ellenére sokan nem veszik figyelembe az előírásokat. Csak az elmúlt napon Rajkánál és Hegyeshalomnál nyolc esetben indított eljárást a Határőrség három szerb, két magyar, és egy-egy román, bolgár, illetve cseh szállító cég ellen. A nyolc vállalkozásra 9 milliós büntetést róttak ki – a büntetést egy autóbusz esetében konkrétan a sofőrre szabják ki, a milliós összeget neki kell behajtania munkaadójától.

Tavaly egész évben 279 millió forint közrendvédelmi bírságot szabott ki a Határőrség. Az utaztatók kénytelenek kifizetni a büntetést, ugyanis amíg ezt nem teszik meg, nem léphetnek az országba, ez a szabály a légitársaságokra is érvényes. A társaságokat ezen kívül a rendezetlen iratokkal szállított utasok visszaszállítása is terheli.
hirdetés