Jól szolgáltak és védtek Szabolcsban

Nyíregyháza – A rendőrség és a katasztrófavédelem is beszámolt a 2017-es munkájáról.

– Küszöbön az újabb turisztikai szezon, fontos, hogy felkészüljünk rá a Beregben is. Sajnos továbbra is sok hulladék érkezik hozzánk a határon túlról a Tiszán, a Szamoson, éppen ezért szorgalmazom újfent a vásárosnaményi szennyvíztisztító telep felújítását – mondta a csütörtöki megyei közgyűlésen, napirend előtti felszólalásában Adorján Béla (Jobbik).

Dr. Veres János (MSZP) az ország­gyűlési választások előtt megyénkben tapasztalt tömeges, a határon túlról érkező magyaroknak választási és egyéb jogosultságokat nyújtó lakcímbejelentések visszaélésgyanús voltát firtatta, majd a jövő évi választások tisztaságának elősegítésére és az állami költségvetés védelmére hivatkozva pártállástól független, közös megoldáskeresést javasolt. A témához kapcsolódva, Helmeczy László (Összefogás Megyénkért) megjegyezte: Polt Péter legfőbb ügyésznél tett feljelentést közokirat-hamisítás és költségvetési csalás gyanúja miatt, majd rámutatott: egy Ukrajnában 20 ezer forintnak megfelelő nyugdíjat kapó, kettős állampolgárságú orvos Magyarországon állandó lakcímet létesítve akár havi 300 ezer forint járandóságra is jogosulttá válhat. Kiss András (Fidesz) azt „tanácsolta” az ellenzéki oldalnak, hogy törődjenek bele a választási vereségükbe, és kulturált hangnemben, előremutató javaslatokkal éljenek.

Évről évre eredményesebbek

Farkas József rendőr dandártábornok, a megyei rend­őr-főkapitányság vezetője a főkapitányság 2017-ben elért eredményeiről tájékoztatta a közgyűlést, a testület egyhangúlag elfogadta a beszámolót, valamint köszönetüket fejezték ki a megye rendőri állomány közbiztonság érdekében végzett példás tevékenységéért. Elhangzott: a bűnügyi mutatók megyénkben évről évre jobbak, a regisztrált bűncselekmények száma 5,8%-kal csökkent, a társszervekkel (pl. NAV) is hatékony az együttműködés, és a határrendészet területén is jól teljesítenek az egyenruhások. A kiemelt figyelmet érdemlő települések problémáinak megoldására külön feladattervet készít a főkapitányság.

Szabó István, a megyei közgyűlés alelnöke a tiltott és büntetendő, mégis gyakorta megfigyelhető vezetés közbeni mobiltelefon-használatra, Szilágyi Péter (Jobbik) a külterületeken terepmotorozó fiatalok felelőtlenségére hívta fel a figyelmet. Adorján Béla a pszichoaktív szerek veszélyére, Filep Sándor (Fidesz) az illegális hulladéklerakók ellen küzdő „zöldkommandó” akcióba lendülésének fontosságára, Sztolyka Zoltán (Fidesz) az iskolarendőr-program bűnprevenciós érdemeire világított rá.

– PI –


Megyei kitüntetettek

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés az április 19-ei ülésén megyei kitüntető díjak adományozásáról döntött:

Pro Comitatu-díj: dr. Cservenyák László, a Szatmári Múzeum igazgatója; Szatmári István műemlékvédelmi szakértő.

Kozma Pál-díj: Komáromi János vállalkozó

Gaál Lajos-díj: Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök

Lónyay Menyhért-díj: Pekó László, a NYÍRZEM Zrt. elnök-vezérigazgatója

Kállay András-díj: Guti László, a Magyar Államkincstár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatósága igazgatója

Westsik Vilmos-díj: Rácz Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke

Kiss Áron-díj: Bíró Gábor, a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium igazgatója

Kölcsey Ferenc-díj: Kajibás Éva Katalin amatőr festő és grafikus; Kürti László költő

Korányi Frigyes-díj: dr. Pap Károly, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosa

Újlaky István-díj: Sarka Béla, a Szabolcs-­Szatmár-Bereg Megyei „Harmónia” Egyesített Szociális Intézmény intézményvezetője

Kovács József-díj: Vajda Tamás főiskolai docens

Szentpétery Zsigmond-díj: Bürkös Zenekar
hirdetés