Jól vették a magyar humort – egy nyíregyházi művész beszámolója Karlovy Varyból

Sok fotó készült róluk: Thuróczy Szabolcs Fekete Ádám mögött (jobbról az ötödik)
Sok fotó készült róluk: Thuróczy Szabolcs Fekete Ádám mögött (jobbról az ötödik)
Nyíregyháza – A cseh fesztiválközönség nagyon szerette Till Attila akcióvígjátékát.

Nemrég két magyar film is versenybe szállhatott Európa egyik legnépszerűbb A-kategóriás filmfesztiválján a cseh fürdővárosban, Karlovy Varyban. A mintegy 150 filmalkotást felvonultató seregszemlén Hajdu Szabolcs családtörténete volt az egyik, amely elindult magyarként a Kristály Glóbuszért, az „East of the West” elnevezésű versenyprogramot pedig Till Attila Tiszta szívvel című akcióvígjátéka nyitotta meg.

Nagyon szerették a filmet

Az utóbbi filmet a stáb több tagja elkísérte, és a rendezőn, a produceren, a vágón, az operatőrön és a zeneszerzőn kívül természetesen jelen voltak a főszereplők, Thuróczy Szabolcs, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám is. Lapunknak a nyíregyházi születésű művész, Thuróczy Szabolcs adott exkluzív beszámolót a fesztiválélményeiről.

– Nem sokat tartózkodtam a fesztiválvárosban, talán ha bő egy napot, de az a kevés idő is nagy élmény volt. A stáb többi tagja egy nappal tovább maradt. Annak különösen örültem, hogy a cseh nézők értették a film humorát, amiről azt hihetnénk, csak ebben a nagyon közép-európai, magyar miliőben működik. Karlovy Vary emberközpontú város, a korabeli, monarchikus miliője pedig egészen elbűvölő. Az ott élők kedvesek, és az egésznek nagyon jó hangulata volt.

– Két vetítést tartottunk, amiből az egyikre be is ültünk, s hála istennek, a közönség nagyokat derült a poénokon, ami igazán kellemes meglepetést szerzett. Az ilyenkor szokásos fotózások szintén remek hangulatban teltek.

Nem számítottam többre

– Tavaly ugyancsak az „East of the West” szekcióban versenyeztünk a „Szerdai gyerek”-kel, nyertünk is, éppen ezért nem nagyon számítottam az idén többre. A 150 alkotás között sokáig versenyben voltunk a „legjobb közönségfilm” címért, végül a Tiszta szívvel az ötödik lett, ami így is szép eredmény. Örültünk Hajdu Szabolcs sikerének, és majd máshol talán ez a mi mozink is magasabbra tud törni. Arra pedig ez a fesztivál rendkívül jó alkalom volt, hogy bemutatkozzunk a nemzetközi közönség előtt.

– Egyébként épp most, az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválján, a vajdasági Szabadka melletti Palicson is versenyben van a film, a többi meghívásról pedig egyelőre nem nyilatkozhatom – mondta el lapunknak Thuróczy Szabolcs, aki augusztus közepéig még az Aranyélet című televíziós sorozat 2. évadját forgatja.

Azért az utolsó munkanapok közé egy kis szántódi pihenés, s némi szurkolás az olimpikonoknak is befér majd a családdal közösen – tudtuk meg lezárásképpen a művésztől.

KM-MJ


Nemzetközi porondra lép

– Mostantól a maga útját járja a film, úgy tudom, rengeteg helyre meghívták, és augusztus–szeptembertől kerül ki a nemzetközi porondra – árulta el Thuróczy Szabolcs. (A Filmalap nemrég eladta franciaországi forgalmazásra, és ősztől a francia mozikban lesz látható. – a szerk.)
– Kíváncsiak vagyunk, hogyan szerepel majd külföldön, ahol másféle kultúra a mértékadó. Egyébként elképzelni se tudom, hogyan fogadnák a nézők mondjuk Amerikában, ott, ahol egy akció-vígjáték egészen mást jelent – játszott el a gondolattal a kerekesszékes bérgyilkost alakító művész.
hirdetés