Jön a lomtalanítás! Hová tegyük a kacatokat?

Akt.:
Olvassuk el figyelmesen, milyen típusú hulladékot szállítanak el!
Olvassuk el figyelmesen, milyen típusú hulladékot szállítanak el! - © Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Hétvégén díjmentesen elszállítják a feleslegessé vált használati tárgyakat.

A tavasz a nagy megújulások ideje, s most nemcsak testben és lélekben kezdhetjük friss erővel az évszakot, de megszabadulhatunk minden felesleges tárgyunktól, amit eddig csak kerülgettünk odahaza.

Nem mindent visznek el

Az idén április 6-át választotta a lomtalanítás napjának Nyíregyháza belterületén és Oroson az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.

– Az emberek, ha meghallják azt a szót, hogy lomtalanítás, általában úgy gondolják, hogy mindent kirakhatnak az utcára, amire már nincs szükségük a továbbiakban. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A lomtalanításnak is megvannak a szabályai, és sajnos mi sem tudunk elszállítani minden típusú hulladékot, amit kiraknak a kapuk elé – mondta el Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kizárólag a lakosságnál, a háztartásokban képződött, de a szabványos gyűjtőedényekben el nem helyezhető nagydarabos lomhulladékot szállítjuk el a lomtalanítás ideje alatt – nyomatékosította az ügyvezető. Nem rakható ki építési és bontási hulladék, veszélyes hulladék, elkülönítetten gyűjthető papír-, műanyag- és fémhulladék, biohulladék, ipari, mezőgazdasági vagy bármely szolgáltatási tevékenység hulladéka. Az elhelyezésnél törekedjünk arra, hogy a lom a jármű- és gyalogosforgalmat ne akadályozza, a szállító jármű részére jól megközelíthető legyen, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne idézhessen elő balesetet!

Az adott napon érintik Nyíregyháza belterületeit, úgy mint a Belvárost, Malomkertet, a Bujtost, Felsőpázsitot, a Hímest, a Huszártelepet, Jósavárost, a kertvárosi részt, a Korányi kertvárost, Örökösföldet és az Érkertet is, valamint Orost.

Kijelölt helyeken gyűjthető

Az sem mindegy, hova tesszük a feleslegessé vált tárgyainkat, ugyanis kijelöltek erre megfelelő helyszíneket. Amíg a családi házakban élők az ingatlanuk elé, a saját hulladékgyűjtő edényeik helyére helyezhetik ki a lomot, addig a társasházak lakói a lomtalanítási táblákkal ellátott helyre pakolhatnak.

– Sajnos, április 6-a után nem tudjuk elszállítani a hasznavehetetlenné vált dolgokat, ezért kérjük a lakosságot, vegyék figyelembe a dátumot – kérte Petró Árpád.

KM
hirdetés