Jön a nyári szünet! Hová tegyük a gyereket?

A napközis táborokból nem hiányozhatnak a kézműves-foglalkozások sem
A napközis táborokból nem hiányozhatnak a kézműves-foglalkozások sem
Nyíregyháza, Tiszatelek, Méhtelek, Kálmáháza – Hamarosan itt a nyári szünet, ami öröm a diáknak, ugyanakkor gond a szülőknek. Az édes­apa és az édesanya akkor tud nyugodtan dolgozni a vakáció ideje alatt, ha tudja, hogy gyermeke biztonságos helyen van. Számos intézmény, alapítvány, egyesület szervez nyári táborokat tartalmas programokkal a fiataloknak, de a legtöbb pénzbe kerül, sok szülő pedig nem engedheti meg magának ezeket a költségeket.

Összeállításunkban annak jártunk utána a teljesség igénye nélkül, milyen lehetőségek várnak a tanulókra a szün­időben.

Családok is nyaralhatnak

– A tankerületen keresztül pályázni lehetett Erzsébet-táborra, s mi éltünk ezzel a lehetőséggel, július 4-étől 29-éig négy turnusban 160 tanulónknak nyújtunk kikapcsolódási lehetőséget napközis formában itt, az iskolában – mondta el Molnár József, a tiszateleki Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója. – A tanulóknak teljesen ingyen van ez a tábor, egy gyermekre turnusonként 18 ezer forintot fizet az állam. Ebből kitelik a napi négy étkezés, s lehetőség lesz hetente egy egynapos kirándulásra is. A turnusokat a diákok életkora alapján állítottuk össze, hiszen az alsósok más programokat igényelnek, mint a felsősök. A programban szerepel például jurtaépítés, batikolás, kézműves-foglalkozás, faluismereti vetélkedő, kirándulás a Tisza-partra, és a tavalyi évhez hasonlóan az idén is jönnek majd az ibrányi tűzoltók habpartit rendezni.

Az önkormányzat és az iskolai alapítvány Erdőhorvátiban egy házikóval is rendelkezik. Vajon ott lesznek-e táborok a nyáron?

– Az osztályok most a tanév végén három-négy napra igénybe vették a házikót, de az idén nyáron „ottalvásos” tábort nem szervezünk, hiszen az energiánkat az előbb említett négy egyhetes napközis tábor köti le. A tiszateleki családok nyaralhatnak a házikóban, sokan igénybe is szokták venni – tette hozzá az iskola vezetője.

A Méhteleki Általános Iskolában tavaly volt három héten keresztül Erzsébet-tábor, de most nem pályázott az általános iskola.
– Azért nem tettük, hogy más iskolák is élhessenek ezzel a lehetőséggel a térségben, hiszen mindenhol igény van egy ilyen jellegű táborra. Az általános iskola helyett ezen a nyáron a művelődési ház, valamint az egyház szervez majd egy-egy hetes táborozási lehetőséget a fiataloknak. Mi ezen a héten az alsósokat és a felsősöket külön-külön egy szatmári autóbuszos körútra vittük el – tudtuk meg Kosztya Zoltán iskolaigazgatótól.
Sok-sok éve hagyomány Kálmánházán az, hogy amint befejeződik a tanév, máris kinyitja ajtaját a napközis tábornak helyet adó helyi művelődési ház. A hagyomány az idén sem szakad meg.

Programok egész nyárra

– Június 20-ától két héten keresztül várjuk a diákokat a naponta 8 órától 16 óráig nyitva tartó napközis táborba – tájékoztatta lapunkat Rákóné Imre Ágnes, az integrált közösségi szolgáltató tér vezetője. – A programok ingyenesek, ha esetleg busszal elmegyünk a nyíregyházi kalandparkba, akkor az útiköltséghez hozzájárulnak a szülők. A nyári ingyenes étkeztetésre jogosult diákok természetesen itt is ingyen kapják az ételt, a többiek fizetnek érte. A programban szerepel többek között tűzoltó- és kutyásbemutató, kézműves-foglalkozás, karaokeverseny. A táborzáró partit a játszótéren rendezzük meg, ahonnan nem hiányozhat a közös néptánc sem. Az érdeklődő diákoknak a művelődési ház egyébként egész nyáron ad programot a napközis tábor után is, ugyanis délutánonként kézműves-foglalkozásra van lehetőség.

Szigligeten tíz turnusban üdülhetnek

– Az önkormányzat tulajdonában lévő szigligeti táborban az idén 10 turnusban több mint ezer gyermek üdülhet. A részvételi lehetőség minden nyíregyházi diáknak adott a fenntartó intézménytől függetlenül. Az első turnus június 21-én kezdődik, az utolsó augusztus 24-én ér véget – mondta el Jászai Menyhért. A nyíregyházi alpolgármester hozzátette, a táborozási díjat a költségek számbavételével, és a tervezett létszám alapján határozták meg: az általános iskolások fejenként 31 ezer forintot fizettek turnusonként (6 nap, 5 éjszaka). Ez tartalmazza az útiköltséget, a közüzemi díjakat, a strandbelépő, a szállás és háromszori étkezés, valamint a szakmai programok árát. – A táborozó gyermekek közül 240-en 10 ezer forint kedvezményt kapnak; ők rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, tartósan betegek, szüleik három vagy több kiskorú gyermekről gondoskodnak. A jelentkezéseket az iskolák továbbítják a szakmai koordinátorhoz.

KM-MML
hirdetés