Jordánia TOW-rakétákat vásárol az amerikai Raytheon cégtől

Ammán – Jordánia TOW típusú péncéltörő rakétákat vásárol a Raytheon fegyvergyártó cégtől – derült ki a Raytheon keddi közleményéből, amely szerint az üzletről a jordániai fegyveres erők képviselője és az amerikai védelmi miniszter írt alá szerződést az Ammánban megrendezett Sofex nemzetközi fegyverkiállítás idején.

Sem a fegyverüzlet értékéről, sem a rakéták mennyiségéről nem tesz említést a közlemény, amelyből mindössze az derül ki, hogy a távirányítású lövedékek szállítását még 2016-ban megkezdik, valamint az, hogy a Raytheon eddig több mint 690 ezer TOW-rakétával látta el “az amerikai hadsereget és szövetségeseit”.

Washington évi több mint egymilliárd dollárnyi (mintegy 276 milliárd forint) segélyben részesíti Ammánt. A hasemita királyságnak szánt katonai segély az összeg mintegy felét teszi ki.

A TOW típusú rakéták a világ legszélesebb körben alkalmazott tankelhárító rakétái közé tartoznak, amelyeket egyebek mellett a szíriai lázadócsoportok is bevetnek a rezsim haderői ellen.

Jordánia része annak a washingtoni vezetésű nemzetközi katonai koalíciónak, amely az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcra alakult meg.

– MTI –
hirdetés