Jótékony hírességek – Sztárok, akik a legtöbbet adakoznak

Jótékony hírességek – Sztárok, akik a legtöbbet adakoznak
© Forrás: CBS News, AceShowbiz, MicroGiving
Sok sztár van, akik hatalommal és befolyással bírnak hírnevük miatt. És persze a bankszámlájuk is duzzad. Így nem ritka, hogy jótékonykodnak és társadalmilag hasznos ügyek mellé állnak. Most megmutatjuk, hogy kik azok a hírességek, akik kiemelkedően sokat áldoznak rá a jó ügyre.

Tylor Swift
tylor-swift
Az énekesnő volt az első, aki nyilvános kolléganője Kesha mellé állt, mikor az beperelte a producerét Dr. Luke-ot. A bírósági eljárás alapját az képezte, hogy bontsák fel Kesha szerződését a producerrel, aki állítása szerint bedrogozta és molesztálta. Taylor 250 000 dollárt adományozott az énekesnőnek a perköltségek fedezésére, amellett, hogy a közvélemény előtt is támogatta. De ezen kívül többször adományozott pénzt természeti katasztrófák áldozatainak is. A louisianai árvíz károsultjait például több, mint 1 millió dollárral segítette. Annak az iskolának 50 000 dollárt adományozott, ami az ő számát használta fel egy videóban, amiben megmutatják, hogy újra járhatnak iskolába és küzdenek a helyreállításért is.

Angelina Jole
angelina-jole
Angelina az utóbbi időkben a színészkedés a rendezés helyett inkább a jótékonysági munkát gyakorolta. Nem csak pénzzel segíti a rászorulókat, hanem idővel és energiával is. Létrehozott egy alapítványt, ami Etiópiában tuberkulózisban, valamint HIV-vírusban és AIDS-ben szenvedő gyermekeken segít. 2001 óta már számtalan misszión járt a világ körül. Az Egyesült Nemzetek békefenntartó csúcstalálkozóján, 80 ország képviselője előtt tartott beszédében hívta fel a figyelmet a polgárháborús övezetekben a békefenntartók és hivatásos katonák által nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményekre és kizsákmányolásokra.

Emma Watson

A színésznő egy egész évet áldozott arra, hogy feltérképezze a felsőoktatásban jelen lévő szexizmust és nemi alapú megkülönböztetést. Az ENSZ jószolgálati nagyköveteként indította HeForShe kampányt, amelynek célja, hogy a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelembe a férfiakat is bevonja. Nagy sajtónyilvánosságot kapott beszédében így fogalmazott:

Helyénvalónak tartom, hogy döntéseket hozzak a saját testemről. Helyénvalónak tartom, hogy nők képviseljenek az ország vezetésében és a döntéshozatalban. Helyénvalónak tartom, hogy ugyanakkora társadalmi elismerésben részesüljek, mint a férfiak. De sajnos azt kell mondjam, hogy nincs egyetlen ország sem a földön, ahol minden nő élhetne ezekkel a jogokkal.

Beyoncé

Az énekesnő Formation című világkörüli turnéját kötötte össze jótékonysággal. A bevétel egy részét Michigan-nek adományozta, aminek egy részén az ivóvíz szennyezetté vált, ellehetetlenítve több ezer ember életét. Formation Scholars Award néven ösztöndíjat hozott létre, amivel felsőoktatási intézményekben tanuló nőket támogat. Szülése óta első kiadott dalának bevételeiből pedig a karibi térségben és Mexikóban pusztító hurrikánok áldozatait támogatja.

Ian Somerhalder

A Vámpírnaplók sztárja alapítványt hozott létre a természeti erőforrások és az állatok védelméért. Nyilvánosan többször kiállt az elefántcsontkereskedelem ellen. Az ISF által támogatott ügy többek között az állatvédelem, állatmentés, fajtamentés, környezetvédelem és az energiatakarékosság. Gyerekeknek is szerveznek táborokat, mert a színész fontosnak tartja, hogy a fiatalokat is bevonja a bolygómentésbe.

George Lucas

A Star Wars-filmek megalkotója kimondhatatlanul nagy összegért adta el vállalatát a Disney-stúdiónak. Viszont bevételének nagy részét filantróp törekvéseire fordította. Megalapította a George Lucas Oktatási Alapítványt, amely az ifjú filmeseknek biztosít lehetőséget. Ezen kívül 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget adományozott a Chicagói Egyetemnek.

Miley Cyrus
miley-cyrus
Lehet, hogy őrült dolgokat tesz a nyilvánosság előtt, de ő a második legtöbbet adakozó sztár Taylor Swift mögött. A jótékonykodást a családjából hozta, saját bevallása szerint akkor „nyílt fel” a szeme, mikor 8 évesen a szüleivel ellátogattak egy Kentucky állambéli szénbányász faluba, ahová élelmiszert, játékokat és tankönyveket vittek. Az ottani állapotok megdöbbentették Miley-t, aki ezt azóta sem feledi. Többek között a Vöröskereszt a City of Hope rákkutató programját és a süket gyerekeket támogató Starkey Hearing Alapítványt is rendszeresen támogatja.

Forrás: Cheatsheet


Az „álomgyár” nem csak a csillogásáról ismert, hanem arról is, hogy a sikeres sztárok magánéleti kapcsolatai igen sűrűn mennek tönkre. Szinte nem telik el úgy egy hét, hogy valamelyik celeb ne szakítana vagy válna. Nagy nyomás, eltérő időbeosztás, rengeteg munka... ezeket bármelyik kapcsolat megsíny...

Jennifer Lawrence, Tom Cruise, Emma Stone
A valós bevételüket a celebek nem szívesen tárják nagy nyilvánosság elé. Persze, ez valamilyen szinten magánügy, de azért csak fúrja az ember oldalát, hogy mennyit is kaszálhat egy sztár Hollywoodban? Így ezt sem tudják teljesen titokban tartani. Persze legtöbbjük titka a több lábon állásban rejlik....
hirdetés