Jóval több víz fogy most, a tikkasztó melegben

Akt.:
Kora reggel vagy késő este érdemes a virágokat locsolni a nagy melegben
Kora reggel vagy késő este érdemes a virágokat locsolni a nagy melegben - © Fotó: Vajda János
Miskolc – Vízhiány ugyan nem valószínű, de érdemes takarékoskodni a vízzel.

Tartósan vízhiányos időszakot állapított meg Pintér Sándor belügyminiszter. A vízgazdálkodásról szóló 1995-ös törvény arról is rendelkezik, hogy a vízhasználónak nem kell vízkészletjárulékot fizetnie tartósan vízhiányos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat vízmennyisége után. Bár ez az intézkedés a mezőgazdasági termelőkre vonatkozik, nem sokat kellett várni az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV) tájékoztatójára sem, melyben a szolgáltató azt kéri a felhasználóitól, hogy ésszerű keretek között, de próbáljanak meg takarékoskodni az ivóvízzel.

Mint megtudtuk, a megyeszékhely cégénél, a MIVÍZ-nél nincs szükség hasonló intézkedésre, mivel a miskolci kutak normál üzemben működnek. A meteorológia szerint mindennek oka az egyenetlen csapadékeloszlás.

Takarékosan

– A kánikulai napokban hasonlóan, mint Európa más részein, az ÉRV szolgáltatási területén is megnövekedik a vízigény. Ilyenkor fokozottan javasolt a tudatos, fenntartható vízhasználat, a szolgáltatott víz ivóvíz célú felhasználása – írja közleményében a szolgáltató.

Az ÉRV éppen ezért azt kérte, hogy felhasználói lehetőség szerint az elkövetkezendő napokban mellőzzék a medencék ivóvízzel való feltöltését, az autók ivóvízzel való mosását, a hosszabb időtartamú, nagy területen történő ivóvízzel való locsolást.

Kíváncsiak voltunk arra is, vajon készül-e hasonló intézkedésre a főként Miskolcon szolgáltató MIVÍZ Kft. is, ezért kérdéseinkkel megkerestük a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztályát. Szabó Máté szóvivő érdeklődésünkre elmondta, a városi vízszolgáltatónál nincsen szükség hasonló intézkedésre, mivel a miskolci kutak normál üzemmenetben működnek.

Itt sok, ott kevés

A miértre már Erdődiné Molnár Zsófiától, az Országos Meteorológiai Szolgálat Miskolci Veszélyjelző és Szolgáltató irodájának munkatársától kaptunk választ, akit az elmúlt hónap időjárásáról kérdeztünk.

– Mind a hőmérséklet, mind pedig a csapadék tekintetében változatos képet mutat az ország. Általánosságban elmondható, az ország kétharmadán kevesebb csapadék esett az elmúlt harminc napban, mint az évnek ebben az időszakában az megszokott, viszont, ha a térségünket nézzük, míg itt, Miskolc környékén az átlagos hetven milliméternél jóval több, körülbelül nyolcvannégy milliméter csapadék hullott, van a megyének olyan pontja is, ahol alig érte el ez az érték a húsz millimétert – mondta a meteorológus.

Nem javított a helyzeten az elmúlt hetek hősége sem, hiszen a hőségben a növényeknek is több vízre van szüksége, így a talaj is gyorsabban szárad ki.

– Bár az átlagosnál három-négy fokkal melegebb volt az idő, volt már ennél sokkal erősebb hőhullám is. Most forró nap – amikor a legmelegebb órákban a harmincöt fokot is meghaladja a hőmérséklet – hazánkban csak kevés helyen és az is csak kevésszer fordult elő – mondta Erdődiné Molnár Zsófiától, aki hozzátette: a következő napokban is folytatódik a nyári idő, árnyalatnyit hűvösebb csak hétfőn lehet.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy olvasóink vízfogyasztása hogyan alakul ilyenkor. Munkácsi Mónika egyébként is figyel a napi megfelelő folyadékbevitelre, ezért nagy melegben a napi ajánlott mennyiség kétszeresét issza meg.

Egerszegi Krisztina elsősorban a teraszon lévő virágait és a konyhakertjét locsolja ilyenkor többször. Mint elmondta, általában kora reggel locsolnak, de hőségben nem ritka az sem, hogy munka után hazatérve, még este is vizet kell adnia a növényeknek.

Többet isznak ilyenkor az állatok is. Ozsváth Tamás azt mondta, két csehszlovákiai farkaskutyája elsősorban nagyobb futkározás, séta után jelentősen több vizet iszik, a nap többi részében viszont próbálnak hűs helyre bújni és lehetőleg meg sem mozdulni.

Tajthy Ákos


Miskolc - Ivóvíz-takarékosságra kéri az ellátási területén élő fogyasztókat a kazincbarcikai székhelyű Északmagyarországi Regionális Vízművek (ÉRV) Zrt. - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. Az előrejelzések alapján a következő napokban is marad a kánikula, így várhatóan megnövek...

Csodaszép virágokkal hálálják meg növényeink a gondoskodást
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza -Gyakoribb öntözést, permetezést igényelnek a nyári napsütés­ben álló szoba­növényeink. Nem lehet elégszer elmondani, hogy a nyári meleg a szobanövényeket is megviseli. Különösen figyelmet kell fordítani ilyenkor a nagyobb vízigényű példányokra – a magas fokú párolg...

Tajthy Ákos kollégánk megtalálta az egyik kutat
Miskolc - A nagy hőségben jólesik egy kis vizet inni, Miskolci Ildikó és Deme Dorina találtak is egy ivókutat Miskolc belvárosában. Hol vannak még a megyénkben? Néhányat megnéztünk annak a letölthető mobilalkalmazás segítségével, amely informálja a felhasználókat a magyarországi közkutakról. A ha...

Csokoládé, tojás és víz - Teszteltük a kánikulát
Miskolc - Fél óra alatt 45,3 fokig emelkedett a hőmérséklet a forró tetőn. Szerkesztőségünk tetején kipróbáltuk, hogy milyen hatást fejt ki az extrém meleg. Kísérleti alanyaink egy csokoládé, egy felütött tojás és egy pohár víz voltak. Csúfos véget ért történetük... Több mint egy hete tart a ká...
hirdetés