Jóval többször riasztják a mentőket

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – A nyári, kánikulai időszakban is az átlagostól több riasztás érkezik az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ), azonban a hirtelen váltakozó fronthatások miatt 10–15 százalékkal több esethez kell vonulniuk a mentőknek.

– A melegfront leggyakrabban vérnyomáscsökkenéshez, pulzusszám-emelkedéshez, fejfájáshoz, illetve migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethet – tudtuk meg Ilyés Györgytől, a OMSZ megyei vezető mentőtisztjétől. – Hidegfront esetén a csökkenő hőmérséklet ízületi fájdalmakat, reumás panaszokat, asztmás rohamokat, gyomor- és vesegörcsöket, epilepsziás rohamokat okoz. A melegből hirtelen hidegre forduló időszakban az újraélesztések száma is nő.

Idősek és gyerekek

– A tartósan meleg időjárás, a frontátvonulások leginkább a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket, az idősebb embereket, illetve a gyermekeket viseli meg, rájuk fokozottan kell figyelni, nagyon fontos a folyadékpótlás és a vérnyomás ellenőrzése – tette hozzá Ilyés György. Figyelmeztetett arra, hogy a cukorbetegek szervezetére is hatással van a meleg idő, így az ő esetükben is lényeges a vércukorszint rendszeres, akár gyakoribb mérése is.

KM-BM

Címkék: , ,hirdetés