Jövőre is lesz Esterházy-kiállítás a Múzeumok éjszakáján

Fertőd, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – Jövőre is lesz kiállítás a Múzeumok éjszakáján az Esterházyak gyűjteményeinek különleges darabjaiból a fertődi Esterházy-kastélyban. Erről döntött a fenntartó Műemlékek Nemzeti Gondnoksága (MNG) az egy héttel ezelőtti kiállítás sikerén felbuzdulva.

Múlt szombaton a Múzeumok éjszakájának unikális eseménye volt Raffaello Santi Esterházy Madonnájának “vendégeskedése” Fertődön. A Szépművészeti Múzeum féltve őrzött kincsének egyéjszakás kiállítására több mint kétezren voltak kíváncsiak. A kastély díszudvarán kígyózó sorokban türelmesen várták a vendégek, hogy láthassák a páratlan festményt.

“Az Esterházy Madonna fertődi +látogatása+ igazi ünnepe lett a megújult kastélynak és az Esterházy-örökségnek. Ezek után nyilvánvaló, hogy a kezdeményezés folytatásra érdemes” – mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának (MNG) igazgatója.

A gondolkodás a folytatásról máris elkezdődött. Több ötlet felmerült, így egyebek között megvalósíthatónak látszik az Esterházy-család főúri öltözeteinek bemutatása a 2013-as Múzeumok éjszakáján. Bizonyára sokakat vonzana egy másik elképzelés, amely az Esterházy-kincstár kevésbé ismert darabjait vonultatná fel, esetleg a képgyűjtemény újabb jeles műalkotásait tárná az érdeklődők elé – avatott be az elképzelésekbe az igazgató.

A szakmai munkában továbbra is számítanak hazai közgyűjtemények támogatására, ezen túl azonban az ausztriai Esterházy-örökséget is szeretnék bevonni a résztvevői körbe. Ebből a célból a kismartoni kastéllyal és a fraknói várral akarják elmélyíteni szakmai kapcsolataikat.

 

 

– MTI –
hirdetés