Újra iható a víz Miskolcon

Negyedik napja nem mutattak ki ugyanis semmilyen kórokozót a miskolci vízben, így az újra iható – jelentette be az ÁNTSZ megyei tisztifőorvosa pénteken.

A polgármester vizsgálóbizottság felállítását tervezi, hogy kiderüljön, kit terhel a felelősség a vízbázis fertőződéséért, amely több mint háromezer ember megbetegedését okozta az elmúlt egy hétben.

A tisztiorvosi szolgálat szabályai szerint az első negatív vízminta után 72 órának kell eltelnie, mielőtt ihatóvá nyilvánítják a vizet, ezért vártak a bejelentéssel – mondta tájékoztatóján Bodnár Judit megyei tisztifőorvos.

Közben csütörtök óta újabb 11 ember került kórházba, és körülbelül 200-an fordultak orvoshoz a fertőzött víz miatt. Múlt csütörtök óta összesen 223-an szorultak kórházi ápolásra emiatt – közölték a szakemberek. A rosszulléteket egyebek mellett az úgynevezett kalici vírus okozhatja: a kórokozó jelenlétét eddig 54 betegnél vizsgálták, és 19-nél a tesztek is visszaigazolták a fertőzést. A campilo baktériumot 280 betegnél nézték, 52 teszt lett pozitív.

A helyi vízmű igazgatója szerint a vízhálózat felújítása körülbelül egymilliárd forintba kerülne, de erre egyelőre nincs pénz.
hirdetés