Újra nekivág a Mount Everestnek Klein Dávid

Újra nekivág a Mount Everestnek Klein Dávid
Ismét megpróbál oxigénpalack nélkül feljutni a Mount Everestre Klein Dávid.

A magyar hegymászó amerikai társával vág neki a csúcsnak, hogy megvalósítsa tervét, ami tavaly nem sikerült. Pénteken indulnak útnak Budapestről és ha minden terv szerint megy, május végén érnek vissza.

Klein Dávid és az amerikai Joby Ogwyn tavaly már megpróbálta a csúcs elérését, akkor azonban vissza kellett fordulniuk a rossz időjárás miatt. Idén az északi oldalról indulnak a 8850 méteres hegycsúcsra. Az időjárásjelentést idén már Pártai Lúciától kapták, mivel tavaly a megbízott külföldi cég adatai pontatlannak bizonyultak, emiatt nem sikerült a expedíció.

A hegymászó korábban elmondta, hogy eddig 1500-2000 társának sikerült felérnie a csúcsra, közülük nagyjából 100 oxigénpalack nélkül teljesítette a feladatot. A fizikai felkészülésben a Magyar Kyokushin Karate válogatott egyik tagja segített nekik.

Az alaptáborig teherautók és jakok segítenek nekik felvinni az áramfejlesztőt, sátorokat, élelmiszereket, üzemanyagot. A feljebbjutásnál azonban már csak ketten lesznek, nekik kell továbbvinni a könnyűsátrakat, felszereléseket, elektronikai berendezéseket.

Klein Dávid korábban elmondta, pénteken indulnak Budapestről és úgy tervezik, hogy április 5-én Katmanduból átlépik a tibeti határt, a csúcsmászásra pedig május közepe-vége felé lesz lehetőség, majd egy hét múlva már haza is térhetnek.
hirdetés