Újra szállnak a szlovák Antonovok

Ismét gyakorlatozhatnak a szlovák hadsereg pilótái az Antonov típusú repülőgépeken, amelyeknek használatát a pozsonyi védelmi tárca az AN24-es gép januári hejcei katasztrófája után ideiglenesen felfüggesztette.

Az első Antonov a jövő hét elején száll fel újra, de Lubomír Bulík vezérkari főnök elrendelte, hogy egyelőre csak szállítmányozási gyakorlatokra használhatók a gépek. A személyzet tagjain kívül katonák nem tartózkodhatnak a fedélzeten.

A repülési tilalom rövid ideig valamennyi szlovák katonai gépre vonatkozott a légvédelmet biztosítókon kívül, de február óta már csak az Antonovokkal nem volt szabad felszállni. Magyarország északi szomszédjának légiereje két AN26-ossal és egy 24-essel rendelkezik.

Az ideiglenes pozsonyi tiltás oka a hejcei katasztrófa után elrendelt – és továbbra is folyó – műszaki vizsgálat volt, amely kiderítette: a Hejcénél január 19-én lezuhant AN24-es az engedélyezettnél előbb és gyorsabban kezdett süllyedni, mígnem a falu határában magasló Borsó-hegynek ütközött. A fedélzetén tartózkodók közül csak egy tiszt, Martin Farkas élte túl a szerencsétlenséget, negyvenhárman életüket vesztették.
hirdetés