Újra támad madárinfluenza

– Rendkívüli ellenőrzést folytatunk le a nagyüzemi méretű baromfitartóknál – jelentette be érdeklődésünkre dr. Gönczi Károly, a B.-A.-Z. Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatóság igazgatója.

Megtudtuk: egyéb különösebb intézkedés nem lép életbe a Csongrád megyei madárinfluenza-gyanús eset miatt. Az igazgató arról tájékoztatott, hogy az ellenőrzések az augusztus végi madárinfluenzával kapcsolatos korlátozások feloldásával nem értek véget, tovább figyelték a baromfitartókat. Szerencsésnek nevezte, hogy megyénkben a vízimadarak jelenléte nem jellemző, többségében tyúktenyészettel foglalkoznak a helyi gazdálkodók.

Sertéspestis is

Egy másik hír is napvilágot látott a madárinfluenzás esettel egyidőben: a szomszédos Nógrádban 3, sertéspestissel fertőzött vaddisznóra bukkantak. Dr. Gönczi Károly beszámolt arról, Szlovákiában a vaddisznók körében van jelen sertéspestis, ezért már korábban kijelöltek egy 20 kilométeres körzetet, amin belül folyamatosan vizsgálják a kilőtt vaddisznókat mintavétellel. Elmondta: megyénkben eddig virológiailag pozitív eredményt nem kaptak. Az elővigyázatosság érdekében azonban az országos főállatorvos forgalomkorlátozást rendeltek el a házisertésekre Nógrád megyében.

Majd’ egy éve

A 2006. február 15-i Észak-Magyarország extra címlapon hozta: Magyarországon is megjelent a madárinfluenza. Akkortól a betegségben elpusztult szárnyasok miatt összesen kilenc védzóna és ugyanennyi megfigyelési övezet felállításáról született döntés. Összesen 64 szárnyas elhullását okozta a vírus, az Állat-egészségügyi Intézetben több mint 3 ezer vizsgálatot végeztek, a több százezer leölt háziszárnyas miatt a magyar baromfitenyésztőket mintegy 13–15 milliárd forintos veszteség érte. A madárinfluenza miatt kárt szenvedett gazdálkodók kárenyhítési támogatására 2,5 milliárd forintos forrást biztosított a kormányzat. Ezen kifizetések jelenleg is tartanak, mintegy 1300 gazdálkodót érintően.

– Olajos Katalin –
hirdetés