Jubiláló Szomszédok

A művészek közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk
A művészek közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk
Nyíregyháza – A népszerű televíziós sorozatot a fénykorában 6–7 millióan is nézték.

Éppen 30 esztendeje, hogy bemutatták Magyarország első, Szomszédok című tévésorozatát, s a széria hamarosan olyan népszerű lett, hogy felvette a versenyt bármelyik nyugat-európai vagy éppen tengerentúli rokonával.

Nyilván mit se tudtunk még arról, hogy az 1987. május 7-én induló teleregény a sorozatok melyik alfajába tartozik. Szappanopera, netán sitcom, egyáltalán serialnak vagy se­riesnek tekinthető? A közönség ettől függetlenül is rendkívül élvezte az egymást követő epizódokat, amely olyan volt a nézők számára, mint ha önmagukat látnák a képernyőn. Az alkotók remek érzékkel választották ki a forgatás helyszínéül Gazdagrétet, egy éppen akkor terjeszkedő lakótelepet és annak lakóit, akik a legszélesebb társadalmi körből szolgáltattak mintákat a tévézőknek.

A csütörtök esténként jelentkező sorozat hősei – Etus, Mágenheimék, Vágásiék, Taki bácsi, Lenke néni és a többiek – szép lassan beköltöztek a mindennapjainkba, s az utcák valósággal kiürültek a sugárzás idejére.

A széria az eltelt 30 év alatt mit sem veszített a népszerűségéből. Ma ugyanolyan élvezetes minden korosztály számára, mint a rendszerváltás környékén volt. Sokan talán vissza is sírják a 331 epizódot megért sorozat békéjét, komótos tempóját, lehengerlő humánumát. S bizonyára szívesen merülnek el benne újra, mivel a nem hibátlan, de a szívünknek kedves epizódokat az M3-as csatornán naponta nyomon követhetik.

KM

Címkék: , ,hirdetés