Jubileumi évhez érkeztek

A nemzeti ünnephez kapcsolódóan nyitották meg a jubileumi évet
A nemzeti ünnephez kapcsolódóan nyitották meg a jubileumi évet
Dombrád – A bronzkori település nevét már az 1332-es pápai tizedjegyzékben is megemlítették.

„Minden ember büszke a múltjára, mindenki igyekszik emlékezni őseire, sokan kutatják a családfájukat, hiszen ahhoz, hogy tudjuk, merre tartunk, fontos ismernünk az utat, amelyen jöttünk.” Ezekkel a szavakkal köszöntette települése lakosságát Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere március 14-én, s nem véletlenül, ugyanis a piros betűs ünnep az első állomása volt egy egész évet átfogó, különleges rendezvénysorozatnak.

Némafilmes mozija is volt

Dombrád ugyanis az idén ünnepelheti fennállásának 950. éves jubileumát, azzal együtt, hogy a föld mélyéről előkerült leletek még ettől is régebbi múltra engednek következtetni. Írásos emlékeket őriznek 1067-ből, s az 1332-es pápai tizedjegyzékben is szerepel a mai város neve, ahol valamikor Árpád-kori templom is állt. A többségében reformátusok lakta hely fejlettségét jól bizonyítja, hogy két gőzmalmot is működtetett, villanytelepe, némafilmes mozija, távírdája, sőt állandó piaca is volt már a múlt század elején.

A közel 5 ezer fős városnak ma helytörténeti kiállítása, Vasúti Múzeuma van, az utóbbiban állandó vasúti járműkiállítást tekinthetnek meg a látogatók. Büszkék köztéri kincseikre: a Móra Ferenc-szoborcsoportjukra, a Kossuth-szobrukra, s az 1848-as honvédek, illetve a kitelepítettek előtt tisztelgő emlékműveikre. Turisták százai keresik fel a várost a csodálatos Tisza-partja s kulturális rendezvényei miatt.

A város első embere elmondta lapunknak, hogy az ünnepségsorozatot, amit egy 10 fős emlékbizottság koordinál, fontos nemzeti és egyházi ünnepeinkhez igazították.

Bibliakiállítással zárnak

– Március 14-én – amely napot fáklyás felvonulással zártuk – nem csupán előadásokkal emlékeztünk a szabadságharc hőseire s a 169 évvel ezelőtti dombrádi történésekre, de a jubileumhoz kapcsolódóan egy fotókiállítást is nyitottunk a házasságkötő-teremben. A Néprajzi Múzeum által 1915-ben készített fényképeken dombrádi emberek láthatók, a ma élők egykori elődei, akiknek a vonásaiban sokan magukra ismerhettek. Az augusztus 19-ei folytatásban fel kívánunk állítani egy 5 méteres haranglábat arra az ótemetői dombra, ahová 950 évvel ezelőtt az első 14 család letelepedett. Helytörténeti vetélkedőt és rajzpályázatot is rendezünk szeptember 22-én a Móra Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolánkban. Október 31-én pedig – természetesen az 500 éves reformáció előtt is tisztelegve – bibliakiállítással zárjuk a jubileumi évet – számolt be a terveikről Kozmáné Kasza Veronika.

KM-MJ
hirdetés