Jubileumot ünnepel a Generációk találkozója Szlovákiában

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. június 24., vasárnap (MTI) – A zoboralji települések közül idén Kalász ad otthont a CSEMADOK (Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség) Generációk Találkozása című országos rendezvénysorozatának, amely az elmúlt tíz évben vándorfesztivállá nőtte ki magát Zoboralján, azaz a Nyitra vidéki tájegységen belül.

Ladányi Lajos főszervező az MTI-nek elmondta, hogy idén magasabbra tették a mércét, a 10 éves jubileumi rendezvény sokszínűségében túltesz minden előzőn, de nemcsak az évforduló, hanem a 2011-es népszámlálás kedvezőtlen eredményei miatt is.
“Igyekszünk választ adni a negatív jelenségekre, és megmutatni, hogy ha szórványban is, de itt vagyunk a Zoboralján, igényt tartunk a magyar nyelvre és kultúrára” – hangoztatta.
A Zoboralji Kulturális és Információs Központ és a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya közös szervezésében július 5. és 8. között sorra kerülő fesztiválon a korábbi évekhez képest számos újdonság is szerepel.
A fesztiválon vitadélutánt tartanak a szlovákiai magyar sajtó helyzetéről, és nemzetközi önkormányzati konferenciát is rendeznek. A zoboralji települések mellett ezen képviselteti magát a Kelet-balatoni Kistérség, illetve a magyarországi Őrbottyán és Hejce, valamint az erdélyi Málnás község polgármesterei is jelezték részvételüket. A konferencia témája a határon átnyúló együttműködés és pályázati lehetőségek formáinak keresése.
“A tanácskozáson elkezdődik az Európai Területi Társulás (EGTC) megalakításának folyamata a Zoboralji Önkormányzatok Társulása és a Kelet-balatoni Kistérség részvételével” – ismertette Ladányi Lajos.
A fesztivál négy napja alatt számos könnyűzenei koncertre is sor kerül. Július 5-én este fellép a Varga Miklós, Vikidál Gyula, Vadkerti Imre alkotta VVV formáció és az Ismerős Arcok együttes. Másnap a Karthago ad koncertet, július 7-én a felvidéki zenekarok mellett a Zoboralji Rockfesztivál zárásaként a P.Mobil.
A művészetkedvelők megtekinthetik a Land Art (Művészet a természetben) alkotóműhelyt a helyi kastélyparkban, ahol természetes anyagokból természetbe illő alkotások születnek.
A fesztivál ideje alatt képzőművészeti kiállítások is nyílnak, gyermek- és ifjúsági programok zajlanak, lesz templomi koncert, könyvbemutató, táncház, futballtorna és motoros találkozó is. A zárónapon Zoboralja hagyományőrző csoportjai lépnek fel.

-MTI-
hirdetés