Júniusra is tartogatott új meglepetést a Nyíregyházi Állatpark

Akt.:
Júniusra is tartogatott új meglepetést a Nyíregyházi Állatpark
© Fotók: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Az idén 20 éves Nyíregyházi Állatpark minden hónapban újdonságokkal kedveskedik a látogatóknak. A június különösen gazdag, hiszen a nyári szezon is most indul, így a szombati bábszínház egészíti ki a már jól bevált állatos programokat, mint a tevegelést, fóka- és madárbemutatót. Június 20-án rajtól több száz gyermekkel a Zoosuli, és persze vannak állati jó újdonságok is.

2016 június 20-án már a látogatók is birtokba vehetik a megújult makierdőt, ahol újabb ritkasággal ismerkedhetnek meg a vendégek, a mayotte makikkal.

A Nyíregyházi Állatpark, talán legnagyobb varázsa hogy egy tölgyerdőben, természetközeli kifutókban mutatja be Földünk állatvilágát. A különleges programok mellett- mint a fókashow vagy papagáj bemutató- a legnagyobb érdeklődést a maki erdő élvezi, ahol a bátrabb vendégek félmajmok között sétálhatnak.

A Tarzan ösvényének maki erdeje mellett –ahol a Madagaszkár című animációs filmből ismert gyűrűsfarkú makikat lehet testközelből megfigyelni- idén felújítottuk s átalakítottuk a régebbi majomerdőt is, így a főemlős rajongók egy másik fajjal is megismerkedhetnek, a barna bundájú, mayotte makikkal.
A faj latin neve (Lemur fulvus mayottensis) sok mindent elárul, így a mayottensis kifejezés arra utal, hogy természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre Majotte-szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur pedig a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi maki félét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.
Igazi légtornászok, ügyesen mozognak a fák ágain, nem ijednek meg attól, hogy hatalmas ugrásokkal közlekedjenek egyik fáról a másikra. Főként gyümölcsökkel táplálkoznak, de alkalmanként virágokat, nektárt, leveleket vagy magvakat is fogyasztanak. Az országban csak itt látható tenyészcsapat igen eredményes, hiszen a tavalyi esztendőben is született egy kölyök, így az 1 éves állattal már hat tagúvá vált a csapat.

A felújított erdő különlegessége, hogy az állatok hatalmas szárazföldi hüllőkkel, sarkantyús teknősökkel élnek közös kifutóban s az erdőből átláthatunk a világ legnagyobb szárazföldi emlőseire is, az afrikai elefántokra, ahol a csapat legifjabb tagja a kis Kito, a héten tölti 1 éves szülinapját.
A Trópusi házból nyíló erdős részhez a szintén felújított mediterrán kert pálmafáit elhagyva juthatunk, s közben megcsodálhatjuk a különleges gránátalmát , az éppen termő citrusféléket-mint a citrom, narancs és mandarin- a murvafürtöt csakúgy mint a kínai leándereket.

– Nyíregyházi Állatpark –
hirdetés