Jutalommilliókból fejlesztenek

Székelyben a temető útjainak és a ravatalozónak a helyreállítására fordítanák a támogatást
Székelyben a temető útjainak és a ravatalozónak a helyreállítására fordítanák a támogatást
Bököny, Székely, Szorgalmatos – Tavaly 9 településünknek több mint 620 millió forint támogatást szavaztak meg.

A kormány 2014-ben hirdette meg először azt a pályázati keretet, amelyből csak olyan önkormányzatok kaphattak támogatást, amelyek korábban példamutató gazdálkodásuk eredményeként nem vettek részt az állami adósságátvállalásban, illetve törlesztési célú támogatást sem kaptak. Az elmúlt évben a 12,5 milliárdos keret­összegből 9 településünknek több mint 620 millió forintnyi fejlesztési forrást szavaztak meg, augusztus végéig pedig az idei keretre nyújthatják be igényüket a települések.

Abban minden polgármester egyetért, fair lépés volt, hogy a kiváló munkát az állam jutalmazza, s abban sem tért el a véleményük: örülnének, bár még magasabb lenne a keretösszeg, hiszen rengeteg fejlesztési tervük van!

Rövid körkérdésünkben településvezetőket kérdeztünk arról, mire pályáznak most.

Utakat tesznek rendbe

Tavaly októberben csaknem 112 millió forintot – néhány forint híján a lakosságszám alapján járó maximális összeget – kapta meg Bököny önkormányzata az adósságkonszolidációban nem részesült helyhatóságok támogatására kiírt pályázaton.

– Mi egy elmaradott község vagyunk, nagyon komoly feladat volt, hogy az adott kereteken belül gazdálkodjunk, ne halmozzunk fel hitelt és adósságot, így korrektnek tartom, hogy a hasonló településekkel együtt plusz forrást kaphatunk a fejlesztéseinkhez – mondta Piskolczi Géza. Bököny első embere emlékeztetett rá, tavaly az önkormányzati utak mindössze 37 százaléka volt burkolt, a 112 millió forintos támogatást a korszerűsítésre fordították, s most is ugyanerre pályáznak, így már 70 százalék felett lehet a jobb minőségű utak aránya a községben.

Út és ravatalozó

Székely 2014-ben is pályázott, az akkor elnyert húszmillió forintból és saját forrásból felújították a közösségi házat és az önkormányzati hivatalt. Az energetikai korszerűsítés során kicserélték a nyílászárókat és a szigetelést.

– Az idei pályázatot augusztus 31-éig kell benyújtanunk; a két évvel ezelőtti kiíráshoz hasonlóan most is 20 millió forintot kaphatunk, amit a temető útjainak és a ravatalozónak a helyreállítására fordítanánk – mondta el érdeklődésünkre Juhászné Oroszi Enikő polgármester. Kifejtette: a ravatalozó 1989-ben közösségi munkában épült, jelenleg inkább raktárépületnek felel meg.

– Ez az első lehetőség ilyen típusú felújításra, s mivel nekünk ez a legszükségesebb, élünk is vele. Azt már most látjuk, hogy nem lesz elég az elnyerhető keret erre a beruházásra, így meg kell toldanunk, az iparűzési adóból származó és egyéb bevételünkből hozzáteszünk további négymillió forintot. Mindig figyeltünk arra, hogy ne legyen kifizetetlen számlánk, hitelünk, és bár a konszolidációban részt vevő önkormányzatok sokkal többet kaptak, mi ennek a két fordulóban elnyerhető 20–20 millió forintnak is örülünk – tette hozzá Székely első embere.

Rendelő, majd óvoda

Szorgalmatoson az első kiírást követően orvosi rendelő épült, a második körben pedig egy, a településközpontban található régi óvodát szeretnének felújítani, átalakítani.

– A járási hivatalnak és a családsegítő szolgálatnak biztosítanánk helyet az épületben, ahol egyéb ügyeket is intézhetnek majd a tervek szerint a községben élők. Húszmillió forintra pályázhatunk, amiből kiépíthetnénk a világítástechnikát és a telekommunikációs eszközparkot, emellett a belső átalakításokra fordítanánk az összeget – tudtuk meg Takács Pálnétól, Szorgalmatos polgármesterétől.

 

– KM-BM, CSA –


Lakosságszámtól függ

Az adósságkonszolidációban nem részesült önkormányzatok az idén is 12,5 milliárd forintot fordíthatnak fejlesztésekre – mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. A kormány 2011-ben döntött az önkormányzatok adósságkonszolidációjáról, és 2014-ig több mint kétezer önkormányzat 1369 milliárd forintnyi adósságát vállalta át az állam. Arról is határoztak, hogy az 1176 hitelfelvétel nélkül gazdálkodó önkormányzatnak létrehoznak egy 50 milliárd forintos fejlesztési keretet, amelyet 2014 óta évről évre meghirdetnek.

Hozzátette, a lakosságszámtól függ, hogy egy-egy önkormányzat mekkora támogatást kap. Az elnyert összeg utak, járdák, épületek felújítására, de akár vízelvezetésre, csatornahálózat építésére, településfejlesztésre is fordítható.
hirdetés