Környezeti kultúrára nevelés a záhonyi kollégiumban

Környezeti kultúrára nevelés a záhonyi kollégiumban
Záhony – A határváros egyike a környezeti ártalmak által legveszélyeztetettebb településeknek. Ennek okán a helyi középiskolában hangsúlyosan foglalkoznak a környezeti neveléssel, melynek fontos helyszíne a Dr. Béres József Kollégium.

Az óriási közúti forgalom, a vasúti áruszállítás és átrakás számos problémát (levegő-, talaj- és, vízszennyeződés, zajártalom) előidéz a településén és környékén. A diákotthonban több mint másfél évtizede működik a zöldkör, amely megannyi természetismereti és környezetvédelmi programot szervezett az elmúlt időkben.

A tágabb környezet mellett a szűkebb otthonuk ápolására is felhívják a tanulók figyelmét. Ennek érdekében a napokban a diáktanács szobadekorációs versenyt hirdetett meg. A kollé
gisták közvetlen életterei a következő egy hónapban nemcsak a napirendi ellenőrzések szempontjai szerint, hanem otthonosságuk, hangulatuk, barátságosságuk alapján is megfigyelésre kerülnek.


Díjazták a legszebb szobákat

A versenyben a legfontosabb értékelési szempontok: a dekorációk hangulata, tartalmassága; virágok, terítők, saját készítésű dekorációs elemek (rajzok, origami figurák stb.) aránya; a díszítő elemek rögzítése, elhelyezési módja; a folyamatosan tapasztalható rend és tisztaság; a szobákról kialakult összbenyomás. A zsűrizésbe a diáktanács tagjai és a nevelőtanárok mellett a technikai dolgozók (takarítónők, karbantartó) is bekapcsolódnak.

A leány és a fiú folyosók 3-3 legszebb szobájának tagjait ajándéktárgyakkal, illetve a szokásos szilenciumi termi helyett 3, 2, 1 heti szobai tanulással jutalmazzák. A győztes szobákat az eredményhirdetés után a kollégium honlapján is bemutatják.

– Háda Zoltán –
hirdetés