Közel másfél milliárdot vettek fel a szabolcsi diákok!

Közel másfél milliárdot vettek fel a szabolcsi diákok!
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – Az Országos Diákhitel központ idén is nyilvánosságra hozta adatait, amelyből kiolvasható, hogy közel 1,5 milliárd forintot vettek fel megyénk felsőoktatásban tanuló diákjai a 2009/2010-es szemeszterben.

A megyei bontású adatokból kitűnik, hogy a már említett szemeszterben összesen 4700-an igényeltek és kaptak diákhitelt. Nemek megoszlása szerint valamivel több nő igényelt hitelt, s a többség – 3082 fő államilag támogatott helyen kezdte tanulmányait. A képzés formája szerint tekintve az adatokat a nappali tagozaton jelentős a hitelt igénylők aránya, illetve a levelező tagozaton, amíg az esti és távoktatásban tanulók elenyésző számban éltek a lehetőséggel. Érdekes adat, hogy a hitel folyósítását a többség egy összegben kérte – szám szerint 2818 fő, amíg a többi diák a havi utálás mellet tette le a voksát.

Negyedik helyen állunk a listában

A 2010 június 30-án fennálló állapotok szerint összesen 7675 fő a törlesztésre kötelezettek száma, amelyből 1538 fő hátralékos. A megye legszínvonalasabb felsőoktatási intézménye, a Nyíregyházi Főiskola a hitelt felvett diákok számát alapul vevő listán a 12. helyet foglalja el, hiszen a 1927 fő a hitelben részesülő főiskolások száma.

A statisztikai adatokból kitűnik, hogy az 1484 millió forintos diákhitel folyósítási összeg alig 32 millió forinttal több, mint a korábbi évben, s országos viszonylatban megyénk a negyedik helyen áll. Mindössze Budapest, Pest megye és Borsod-Abaúj-Zemplén megye előz meg minket az összesített adatokat tekintve.

-M. I.-
hirdetés