Külföldi karrierre készül Póka Angéla és Szabó Győző

Külföldi karrierre készül Póka Angéla és Szabó Győző
Angol nyelven hódítaná meg a külföldi színházi közönséget Póka Angéla és Szabó Győző. A tervek között németországi és svájci fellépések is szerepelnek.

A Tiszta kosz címû zenés színdarabot egyelõre még magyar nyelven adják elõ a Thália Színházban. A darab egy sokat látott, kiábrándult férfi és egy megzabolázhatatlan, szenvedélyes nõ elsöprõ szerelmét mutatja be.

Már elkészült a Tiszta kosz címû darab szövegkönyvének angol változata, a társulat ugyanis a közeljövõben megmutatná a produkciót a külföldi színházkedvelõknek is – tudta meg a Független Hírügynökség. A tervek között elõször európai országok, például Ausztria, Németország és Svájc szerepelnek. Ez egyelõre a jövõ zenéje, de az már biztos, hogy ha a terv megvalósul, a feladat Szabó Gyõzõnek jelent majd nagy kihívást. A darab prózai részét ugyanis egyedül viszi a vállán, hiszen Póka Angéla “csak” énekel, ráadásul végig angol nyelven. A mintegy egy órás elõadás gyakorlatilag egy monodráma, vagyis a színésznek tetemes mennyiségû szöveget kell majd megtanulnia angolul is, ha Európában is sikerre akarják vinni az elõadást.

Szerelem, erotika, téren és idõn túli érzelmek, amelyek minden viszontagságot túlélnek. És közben mindvégig szól az édes-keserû blues. Röviden így lehet összefoglalni a Tiszta kosz címû színdarab hangulatát, amely az 1920-30-as évekbe, az amerikai válság korába repíti a nézõt. Virágzik a bûnözés, a szerencsejáték és a szeszcsempészet, egy megkeseredett világutazó pedig támasztja a bárpultot. Rohonyi Gábor rendezésében Póka Angéla szellemként, emlékképként jelenik meg a színpadon, és amerikai blues, country, dzsessz, gospel dalokat énekel.

Az elõadás a blues zene miatt kapta a címét, mert az nem más, mint színtiszta kosz – mondta a Független Hírügynökségnek Póka Angéla. Az énekesnõ úgy érzi, hogy ez a füstös muzsika egyfajta isten közeliséget hordoz magában, amitõl megtisztul az ember. Hozzátette: mindannyian gyarlók tudunk lenni, ugyanakkor magunkban hordozzuk a megtisztulás lehetõségét. Olyan ez, mint egy elültetett mag, ahhoz azonban döntésre van szükség, hogy abból megszülessen egy szép növény. A Tiszta kosz címû színdarabot is azért hozták létre, hogy megmutassák: nem mindig az a valóság, amit az ember lát. A zene, a szeretet és az érzelmek pedig elhozzák a megtisztulást egy koszos világba – tette hozzá az énekesnõ.

A Tiszta kosz címû darab eredetijét Cziczó Attila írta, amit Bagota Edit alkalmazott színpadra. Az elõadást legközelebb május 6-án, csütörtökön 20 órától játsszák a fõvárosi Thália Színházban. A darabban olyan ismert slágerek csendülnek fel, mint a Melody, a Cocain, Mary Jane, a Like a Hobo, a God Bless The Child és az Ain’t Nobody’s Business.

– Független Hírügynökség –
hirdetés