Kábítószer-ellenes Világnap

A diszkódrogok között terjedő, úgynevezett dizájner drogok jelentik a legnagyobb kockázatot jelenleg a kábítószerfogyasztók számára – mondta a Független Hírügynökség kérdésére Funk Sándor, a budapesti Nyírő Gyula kórház addiktológusa.

Ezek a sokszor ismeretlen eredetű és összetételű szerek rendkívül sok szennyezőanyagot tartalmazhatnak.

A szakember arra figyelmeztet, hogy minden második gimnazista, egyetemista kipróbálja a drogok valamelyikét, közülük minden százból egy-kettő rendszeres fogyasztóvá válik. Funk Sándor azt viszont kategorikusan cáfolta, hogy létezne olyan szer, amely egyetlen alkalom után függőséget okoz.

Miközben a kokain változatlanul őrzi pozícióját a nagypénzű elit körében, a magyarországi drogszokások jelentős átalakulásáról beszélt a Független Hírügynökségnek Funk Sándor, a budapesti Nyírő Gyula kórház addiktológusa. A keménydrogok, mint például a heroin, visszaszorulóban vannak, ezzel párhuzamosan a marihuana és a diszkódrogok népszerűsége nagyban nő.

A szakember szerint a legnagyobb probléma az, hogy utóbbiak között olyan, “sufni-laborban” létrehozott, úgynevezett dizájner drogok is terjednek, amelyek rendkívül kockázatos szennyezőanyagokat tartalmaznak. Ezek a nagy kockázatú összetevők az esetek többségében bizonytalan és ezzel együtt erősebb hatásúak, mint az alapszer. Funk Sándor ezek veszélyességét – azonosítatlan hatóanyagaik és terjedésük megállíthatatlansága alapján is – a madárinfluenzához hasonlította.

Az addiktológus szerint nehéz helyzetbe hozza a drogprevenciót és a drogbetegek gyógyítását is az, hogy a szakterület minduntalan más minisztérium felügyelete alá kerül. Funk Sándor szerint országszerte olyan kezelőhelyekre volna szükség, amelyek azonnal, feltétel nélkül minden szintű kezelést megadnak a rászorulóknak.

A Nyírő Gyula Kórház főorvosa szerint gondot jelent, hogy az érintettek többségének bizonytalan a társadalombiztosítási státusza, tehát a drogfüggők tb-alapú gyógyítása igen korlátozott hatékonysággal működhet csak. A szakember a Független Hírügynökségnek elismerte, hogy ez bizonyos mértékig pénzkérdés, de hozzátette, hogy a drogszakemberek épp annyira hiányolják az átfogó kormányzati stratégiát is.

Még mindig nincs helye az új tűcsere-automatának

A Nemzeti Drogmegelőzési Intézet még mindig nem talált együttműködő partnert az ország hatodik tűcsere-automatájának elhelyezésére – mondta a Független Hírügynökségnek Topolánszky Ákos, az intézet megbízott igazgatója. A drogfüggők védelmét szolgáló gép ellen a kiszemelt drogambulanciák környékén élők és a megkeresett kórházigazgatók is tiltakoztak.

Az automata 20 forintért ad steril fecskendőt a rászorulóknak, ami azért fontos, mert súlyos fertőzések mellett az AIDS terjedésében is rendkvül nagy szerepet játszanak a drogosok által többször, illetve többen is használt tűk. Topolánszky Ákos, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet megbízott igazgatója arról számolt be a Független Hírügynökségnek, hogy az országban elhelyezett 5 gép után most egy hatodikat is szeretnének üzembe állítani, de hónapok óta nem találnak olyan egyszerűen megközelíthető, egyben diszkrét helyet a fővárosban, amelynek tulajdonosa vagy fenntartója hajlandó volna vállalni az együttműködést.

Egyelőre Budapesten, Miskolcon, Pécsett, Gyulán és Kecskeméten működik egy-egy tűcsere-automata.

Még nincs drogszonda a járőröknél

A rendőrség hónapok óta keresi, de még nem talált olyan drogszondát, amelyet a járőrök is használhatnának. Úgynevezett mintavételi egységcsomagot már most is használnak a rendőrök, de az azt kiegészítő gyorsteszt nem mutat azonnal eredményt.

Az elmúlt hónapokban többféle drogszondákat próbált ki a rendőrség, de a szakemberek egyiket sem találták megfelelőnek. Pausz Ferenc, az ORFK Közlekedésrendészeti osztályának vezetője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy olyan drogtesztet keresnek, amely a legmegbízhatóbb eredményt produkálja a legdiszkrétebben. Az osztályvezető szerint egy ilyen helyszíni gyorsteszt egyébként nem drága, úgyhogy nem az ár alapján dől majd el, hogy végül melyiket választják. Az viszont egyelőre senki sem tudja, mikorra találják meg a megfelelő eszközt.

Pausz Ferenc elmondta azt is, hogy az európai közlekedés-biztonsági szervezet, a TISPOL június eleji nemzetközi razziáján több ezer drogtesztet végeztek el az utakon a magyar rendőrök, de azokhoz csak mintavételi egységcsomagjuk volt, amely a helyszínen nem ad eredményt. Az ahhoz tartozó gyorstesztet laboratóriumban használják, és csak három nap után derül ki, hogy a vizsgált sofőr drogozott-e.

Az internetes gyógyszerkereskedelem is veszélyes

Egyre terjed az internetes gyógyszerkereskedelem és a gyógyszerhamisítás. Mindkettő ugyanolyan súlyos probléma, mint a drog, ezért az orvosságokról is beszélni kell a Kábítószer-ellenes Világnapon – hangzott el a Magyar ENSZ Társaság budapesti konferenciáján hétfőn.

Mivel a kábítószerek többsége gyógyszer, nagyon nehéz meghúzni a határvonalat a két szer között – mondta előadásában Bayer István, az Országos Gyógyszerészeti Intézet egykori főigazgatója. Éppen ezért szerinte a Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából nem csak a leggyakrabban emlegetett drogokról kell beszélni, hanem a gyógyszerekkel történő visszaélésekről is. A különböző antidepresszánsok például – főként alkohollal keverve – néha sokkal nagyobb veszélyt jelentenek, mint a közismert illegális drogok – tette hozzá.

Egy nemrég végzett felmérés szerint minden tizedik gyógyszer hamis a világon. Előfordult például, hogy csirketápot adtak el gyógyhatású készítményként, de olyan külföldi esetről is tudnak a szakemberek, amikor ópiumtartalmú szert értékesítettek gyógyszerként – mondta még Bayer István.

Az ORFK Igazgatásrendészeti Főosztályának Kábítószer-rendészeti alosztályvezetője szerint a gyógyszerek beszerzése az internet révén ma már egyre könnyebb. Az online patikák a kábítószer-kereskedelem virtuális előszobái – fogalmazott Fülöpné Csákó Ibolya. Gyógyszert vásárolni a világhálón csábító lehetőség, hiszen gyors, olcsó és anonim. Egyre inkább szembe kell nézni ezért azzal a ténnyel, hogy az internetes kábítószerkereskedelem a leghatékonyabban működő globális feketepiac – tette hozzá.
hirdetés