Kalapos gyilkosok

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: KM-archív
A migránsok nem fognak gombamód elszaporodni hazánkban. Alig hagytuk magunk mögött az erről szóló népszavazást, máris újabb, talán még közvetlenebb veszélyt hozott az ősz: kalapos gyilkosok leselkednek ránk. Hoványi Péter jegyzete.

Az elmúlt héten többször is ettem a boltban kaphatónál sokkal ízletesebb erdei csiperkét, a szakértőhiány miatt mégsem ajánlhatom mindenkinek jó szívvel a gombaszedést. Hétfőn az egész megye gombavizsgálat nélkül maradt; igaz, csak a nyíregyházi piacon szünetelt egy napra a szolgáltatás, másutt egyébként is csak a szerencsében bízhat a lakosság.

Kiváltságos helyzetben vagyok, édesapám – mérnök létére – kedvtelésből elvégezte a gombaszakértői tanfolyamot; amit leszedek, kiválogatja. Azt vallja, egy amatőr gombásznak elég egyetlen fajt felismernie. Persze, a gyilkos galócáról van szó, amelynek néhány grammja is öl, és hatását alattomosan fejti ki: mire megjelennek a tünetek, oda a máj. A legveszélyesebb gombafaj jellemzőit már gyerek­koromban megtanultam, és ebben ­édesapám versikéje sokat segített: „Bocskor, gallér, fehér lemez, az én étkem nem ez!”

Hoványi Péter
hirdetés