Kalcium a csontokért, a memóriáért

Akt.:
Kevés a napi 1,8 deci tej
Kevés a napi 1,8 deci tej
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Már a gyermekek körében is határérték alatti az elfogyasztott kalcium mennyisége.


A kritikus határérték alatti mennyiségben fogyaszt kalciumot a 4–10 éves gyerekek 35 százaléka – derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felméréséből. Pedig a kalcium elengedhetetlen az egészséges csontfejlődéshez.

Minden életkorban fontos

Fontos tudni, hogy a kalcium csontokba beépülése nagyjából 25 éves korban fejeződik be, ezen életkor alatt nagyon fontos a rendszeres kalciumbevitelről gondoskodni. Nőknél pedig az osteoporosis, csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű kalcium fogyasztása. A jelenlegi, átlag napi 1,8 decis tejfogyasztás – a táplálkozási szakemberek véleménye szerint – kevés, az ideális a fél liternyi lenne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása szerint a gyerekeknek naponta fél liter tej, vagy ennek megfelelő kalciumtartalommal rendelkező tejtermék, például joghurt, kefir vagy túró fogyasztása javasolt.

Tojás, zöldség, gyümölcs

Tejfehérje-allergia vagy laktózérzékenység esetén a kalciumpótlásban nagy szerepe lehet (egy éves kor után) a tojássárgájának, életkortól függetlenül a gyümölcsöknek és zöldségeknek is. Ez előbbiek közül a banán, a narancs frissen kifacsart leve, körte, alma tartalmaz kalciumot. Igen magas a szintje a piros ribiszkében és a málnában is. A zöldségfélék közül a brokkoli, burgonya, lencse, karfiol, zöldbab, zöldborsó segítik a kalciumpótlást, s ajánlott a petrezselyem zöldjét is fogyasztani.

– MTI, KM –


Létfontosságú

A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú. Az alacsony kalciumszint memóriazavart, depressziót, viselkedésbeli változásokat is okozhat.


Fotó: Pixabay
Budapest - Jövőre diákok, tanárok és a gyerekek szülei is átfogó ismereteket szerezhetnek a cukorbetegségről a Nemzetközi Diabétesz Szövetség által életre hívott KiDS program keretében, amely elsősorban a betegség jobb megismerésére, megelőzésre és a betegségben szenvedők elfogadására irányul. A ...

Az étrend a fogyás kulcsa
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ismerje meg a fogynivágyók új csodafegyverét, a magas fehérje­tartalmú diétát! Több protein fogyasztásával akár 43 százalékkal több zsírt veszíthet a súlyából. A legújabb dietetikai ajánlások szerint a magas fehérjetartalmú fogyókúrák jóval hatékonyab...
hirdetés