Kalousek: Csehország 2020 előtt nem vezeti be az eurót

Prága, 2012. április 17., kedd (MTI) – Csehországnak ott a helye az euróövezetben, de nem valószínű, hogy 2020 előtt Prága bevezetné a közös európai pénzt – jelentette ki Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszter kedden Prágában egy gazdasági fórumon.

“A mi kormányunk ezt biztos nem fogja megtenni, s azt gondolom, hogy a következő kormány sem” – válaszolta Kalousek arra a kérdésre, hogy mikor kíván Csehország bekapcsolódni az ERM-II. pénzügyi rendszerbe.

Az ERM-II. pénzügyi rendszerben való legalább kétéves működés a feltétele annak, hogy egy állam bevezethesse az eurót. Az ERM-II. rendszerbe belépett országok kötelezik magukat, hogy a nemzeti valutájuk nem tér el – plusz-mínusz – több mint 15 százalékkal az euró meghatározott árfolyamától.

A Petr Necas vezette jobbközép cseh kormány mandátuma 2014-ben jár le, ha a következő kabinet is kitölti a négyéves ciklust, és Csehország ez idő alatt sem csatlakozik az ERM-II. rendszerhez, akkor Csehország valóban csak 2020 után vezetheti be az eurót, ahogy arra az Európai Unióhoz való csatlakozáskor elkötelezte magát.

“Ugyanakkor úgy vélem, hogy Csehországnak ott a helye az euróövezetben” – húzta alá a pénzügyminiszter. Kifejtette: Csehországnak azonban tudnia kell, hogy milyen “vizekre lép”. Jelenleg ez a vízfelszín nagyon háborgó, s nem érdemes a hullámokba lépni.

Csehországban jelenleg nincs konkrét időpont, céldátum az euró bevezetésére. Václav Klaus államfő azt javasolja a kormánynak, hogy ne is vezesse be az eurót. Necas azonban ezt elutasította, s azt mondta, Prága a jövőben, ha megnyugszik a helyzet, bevezeti a közös európai pénzt.

“Akkor fogunk lépni ez ügyben, amikor az számunkra kedvező lesz” – jelentette ki a miniszterelnök a közelmúltban.
hirdetés