Kamatok fogságában

Akt.:
Kamatok fogságában
© fotó: vice.com
Rekordmagasságban a magyar államadósság. A görög parlament megszavazta a hitelezők diktálta megszorítócsomagot. A drága, aranyos Boncz Géza – visszatérő poénként – ilyenkor kérdezte: és tessék mondani, a két dolog között mi az összefüggés? Pusztai Sándor jegyzete.

Európa fejlett régiója a kockázati felár nélkül, 0–1 százalék körüli kamatra kap hitelt, így bármibe fektethetnek, 2 százaléknyi haszonnál már pozitív a mérleg. Magyarország átlagban 8–9, a görögök 6 százalék körüli kamatra kaptak hitelt. A piacon realizálható 2 százaléknyi hozam ettől kisebb, így nincs a világon olyan megszorítás, ami a különbözetet el tudná tüntetni. A törlesztések átütemezése helyett igazi megoldás az lenne, ha mi is 1 százalékra vehetnénk fel hitelt, akkor kb. 20 év alatt el is tűnt volna a teljes államadósság.

Görögországban a politikai széljárás már megfordult, Ciprasz helyett az Arany Hajnal a kedvenc. A hektikus hellének fejében megfordulhat, hogy a szigetek eladása helyett mondjuk a BRICS-országokkal szerződnek (nincs rá esély, amíg ott 8 százalék körüli az éves növekedés), vagy arra már gondolni sem merek, hogy akkor mi van, ha a lázadó adósok a világ kitagadott diktatúráitól kérnek hitelt 1 százalékos kamatra.

Pusztai Sándor
hirdetés