Kambodzsa támogatásáról biztosította a kínai elnököt

Peking, 2012. április 1., vasárnap (MTI) – Kambodzsa osztja Kína álláspontját, s nem támogatja a dél-kínai-tengeri területi vita “nemzetközivé tételét”; a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségében (ASEAN) annak napirendre tűzését – derült ki a kínai elnök phnompeni látogatásáról szóló sajtóbeszámolókból.

Az idén Kambodzsa tölti be a tíztagú ASEAN elnöki tisztét, s így lehetőségében áll a napirendek felett rendelkezni, a tárgyalási tematikát összeállítani. Hun Sen kambodzsai kormányfő a hétvégén biztosította vendégét, Hu Csin-taót (Hu Jintao), hogy míg az ASEAN-tagországok közül többen is szeretnék a témát a szervezet keretein belül megvitatni, maga is annak a híve, hogy a kedden kezdődő csúcstalálkozón ez ne legyen napirenden, ahogyan hivatalosan nincs is.

Ugyanakkor sajtójelentések szerint a miniszterelnök tanácsadója megjegyezte, nem lesz módjuk megakadályozni, hogy a kérdést – adott esetben – ennek ellenére felvessék.

Az ASEAN-tagországok közül a Fülöp-szigetek és Vietnám szeretné a vitában a szervezet támogatását elnyerni, de Peking ragaszkodik ahhoz, hogy minden érintettel kétoldalú tárgyalásokon kíséreljék meg a megoldást megtalálni. Úgy tudni, a kínai elnök jelezte vendéglátójának, hogy Kína szeretné a tengeri ügyek rendezésének úgynevezett magatartási kódexét végérvényesen lefektetni, de ehhez – álláspontja szerint – több időre van szükség.

A kambodzsai kormányfő és Hu megállapodtak abban is, hogy 2017-ig megduplázzák – vagyis 5 milliárd dollárra növelik – kétoldalú kereskedelmi forgalmukat. Kína 1992 óta több mint 2 milliárd dollár értékű segélyt nyújtott Délkelet-Ázsia szegény államának. Kambodzsában 2011-ben a működőtőke-beruházások értéke megközelítette az 1,2 milliárd dollárt, ami majdnem a tízszerese a közvetlen amerikai tőkebefektetéseknek.
hirdetés