Kamerákat kapnak a rendőrautók

Kárpátalja – Pontosan egy hét múlva lépnek életbe Ukrajnában az új közlekedési bírság tételek, amelyek sok esetben a 100-szorosát is kitehetik az eddig érvénybe levőkének. Ezzel párhuzamosan többek között a Kárpátalján járőröző rendőrüket is kamerákkal szerelik fel.

Az ukrán közvélemény a közlekedési balesetek számának drasztikus csökkenését várja a többszörösére emelt bírságoktól. A minimális büntetési tétel mostantól nem lehet kevesebb 51 hrivnyánál (kb. 18,5 ezer Ft-). A biztonsági öv használatának elmulasztása ennek a tízszeresébe kerül, míg a környezetnek (az úttestnek) a járművezető hibájából történő beszennyezéséért 1300 hrivnya (48 ezer Ft-) szabható ki.

Az ittas vezetéssel szembeni zéró tolerancia jegyében a helyszíni bírság összegét 2500-3400 hrivnyában (92,5-130 ezer Ft-) szabták meg, azonkívül az első esetben 1-2 évre, visszaesők esetében a bírság mellett 2-3 évre, a notórius részeg vezetőknél pedig 10 évre vonják be a jogosítványt, azon felül közmunkára is kötelezhetik a visszaeső szabálysértőket.

A közlekedésrendészet soraiban közismerten dívó korrupció visszaszorítása érdekében is történnek intézkedések. A közlekedési rendőrök ezentúl nem tarthatnak maguknál 100 hrivnya összeget meghaladó készpénzt. Magát az intézkedést pedig a járőrkocsikra szerelt kamerákkal rögzítik, melynek felvételeit rendszeresen ellenőrzik majd.

Aki mindennek ellenére korrupciógyanús esetet észlel, a +380 3122 3-22-86-os bizalmi telefonszámon tehet bejelentést.

– Palkó István –
hirdetés