Kampánycsend nincs, kisebb botrányok vannak

Kampánycsend nélkül zajlik a szombati előrehozott parlamenti választás Szlovákiában. A legutóbbi, 2002-es választásokon 48 órával a voksolás előtt már tilos volt a polgárok nyilvános győzködése, most azonban a szavazóhelyiségeken kívül minden bevett kampányfogás alkalmazható.

A pártok nagy része él is a lehetőséggel: rendezvényeket tartanak, politikai hirdetéseket tesznek közzé a sajtóban.

Bár kampánycsend nincsm kisebb-nagyobb botrányok azért akadtak a szlovákiai választási kampány finisében. A győzelemre esélyes Smer párt egyik jelöltje például ötezer koronás, vagyis körülbelül 35 ezer forintos kedvezményre feljogosító vásárlási utalványokat osztogat azoknak, akik rá szavaznak, miközben pártja elhatárolódik ténykedésétől.

Szlovákiában a szavazók az általuk kiválasztott párt országos jelöltlistáján legfeljebb négy ember sorszámát karikázhatják be. Ha a jelölt a pártjára leadott szavazatok legalább három százalékának megfelelő számú jelölést gyűjt, reális esélye van arra, hogy előbbre lépjen a listán. Éppen ezért az egyéni kampányra most rengeteget költöttek a jelöltek.

Szlovákiában most először egynapos a parlamenti választás. Korábban két napig tartott a voksolás, az 1993-ban megszűnt Csehszlovákiában is ez volt a gyakorlat. Csehország egyelőre megtartotta ezt a rendszert: a májusi alsóházi választásokat is két napon, pénteken kettőtől tízig, valamint szombaton héttől délután kettőig tartották ott.

Az ötmillió lakosú Szlovákiában 21 párt 2340 jelöltje közül választják ki a törvényhozás 150 új képviselőjét. A választási rendszer a magyarországinál egyszerűbb: a pártok csak országos listákat állítanak. Egy-egy pártnak a szavazatok legalább öt százalékát kell megszereznie a parlamentbe jutáshoz, koalíciók esetében hét százalék a küszöb.
hirdetés