Kánikula a betonrengetegben

Dr. Balogh Irént, az ÁNTSZ megyei intézete közegészségügyi osztályának vezetője foglal össze a Kelet-Magyarországnak azokat a praktikus tanácsokat, melyeket kánikulában érdemes megfogadni.

Ilyenkor igen magas az UVB-sugárzás, ezért 11 és 15 óra között igyekezzünk minél kevesebb időt tűző napon tartózkodni. Viseljünk szellős ruhát, de ne műszálasat, igyunk sok folyadékot: természetes gyümölcslét vagy ásványvizet, ugyanis nemcsak a vizet kell pótolni a szervezetben, hanem a sókat is. Idős emberek, szív- és érrendszeri betegséggel élők ne menjenek a tűző napra, napjában többször is zuhanyozzanak.

Ha egy mód van rá, ne végezzünk nehéz fizikai munkát. A fizikai dolgozóknak a munkáltató ilyenkor köteles biztosítani félóránként 14-16 fokos ivóvizet, vagy más alkoholmentes italt és az előírt pihenőidőt. Ne hagyjuk lezárt autóban gyermeket, vagy állatot!

Gyümölcs, zöldség

Étrendünkben szerepeljen minél több zöldségféle. Párolt, könnyű húst is ehetünk, óvakodjunk a nehéz, zsíros ételektől. Együnk napjában többször, de egyszerre kevesebbet! A gyümölcs üdítő hatása mellett sok hasznos anyagot tartalmaz.

A legjobb hűtőszekrényben se tároljunk romlandó ételt 3-4 napnál tovább. Ha mélyhűtött készítményt vásárolunk, azonnal tegyük hűtőtáskába, mert ilyenkor fél óra alatt képes kiolvadni. A nyers alapanyagokat a lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel!

– Györke László –
hirdetés