Kántor bűnözőket fogott, Mancs életeket mentett

Nyíregyháza – Rin Tin Tin története hollywoodi siker lett, Rex egy sörözőben „született”.

Reggelente lefagyott szélvédők, csúszós úttest, délben szép napsütés, jó látási és útviszonyok, estére pedig ismét visszatér a fagy.

Számos világhírű németjuhászt ismerhetünk. Az első Rin Tin Tin volt, akire egy amerikai katona talált rá az első világháborúban, amikor egy francia város romjai között túlélőket kerestek. Mivel a hadseregben hobbiból kutyát nem lehetett tartani, így kénytelen volt kiképezni mentőkutyának.

Rin Tin Tin pedig remekül helytállt, s számtalan ember köszönheti neki az életét. Erről film is készült, ami nagy sikert aratott.

Csak a vezetője etethette

Rex felügyelőt egy osztrák, majd olasz krimisorozatban láthatjuk még most is valamelyik tévé csatornáján. A sorozat megszületése különleges: egy sörözőben eldöntötték, hogy arról szól majd a történet, aki először belép a kocsma ajtaján. Néhány perc múlva pedig gazdija előtt egy német juhászkutya futott a söntésbe.

Világhírű németjuhászért nem kell külföldre mennünk, hiszen nekünk is vannak, illetve voltak sztárjaink. Például Kántor a valaha élt legeredményesebb magyar nyomozókutya. Vezetője, Tóth Tibor fiatal kutyák bemutatásakor az utolsó három közül választotta ki azt, aki a legjobban felfigyelt a hangjára.

Kántor egy határsávban elhelyezett aknától pusztult el 1964-ben, vezetője 100 szál vörös rózsával búcsúzott tőle. Tizenegy évvel később ötrészes filmsorozatot készítettek a világhírű rendőrkutya kalandjairól, Kántort a filmsorozatban fia, az előnyösebb külsejű, de jóval szerényebb képességű Tuskó alakította.

Kántor bűnözőket fogott el, Mancs életeket mentett. A miskolci Spider Mentőcsoport kanja gazdájával, Lehóczki Lászlóval több sikeres mentőakcióban is részt vett. Igazán híressé az 1999-es izmiri földrengés tette, amikor egy hároméves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, miután már 82 órája ott tartózkodott.

Mancs részt vett a mentésben többek között a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is.

Tüdőgyulladásban pusztult el

A víz alatti holttestet is képes volt jelezni, valamint egyazon helyszínen helyesen jelzett élő és halott embert is. 2006 októberében tüdőgyulladást kapott és elpusztult; gazdája a nyilvánosság kizárásával saját kertjében temette el.

Kántor minden idők legsikeresebb rendőrkutyája
A jegyzőkönyvek tanulsága szerint Kántor tizenegy év (1953-1964) alatt 78 ezer kilométert tett meg nyomon.

Élete során 536 bevetésből 279 alkalommal volt sikeres, ezzel minden idők legeredményesebb rendőrkutyája.

Tóth Tibor három év alatt dolgozta ki azt a szagazonosítási módszert, melyet azután egész Európában alkalmaztak.

Kántort egyetlen ember etethette: saját gazdája. Rajta kívül senkitől nem fogadhatott el ételt.

A leghosszabb követése másfél napig tartott, több mint 100 kilométeren keresztül.

KM

Címkék: , ,hirdetés