Kapálnak, locsolnak, kecskét fejnek

Kapálnak, locsolnak, kecskét fejnek
Idegenül hangzik még számunkra az kifejezés: rehabilitációs majorság. Más európai országokban pedig már szép számmal működnek ilyen intézmények, ahol a sérült embereknek biztosítanak bentlakást és foglalkoztatást.

Magyarországon elsőként (a Heves megyei Karácsond mellett) Miskolcon épül fel az első, melynek ünnepélyes keretek között tegnap tették le az alapkövét.

Kertészkednek

A majorság létrehozását két minisztérium és egy közalapítvány összefogásával kiírt pályázat tette lehetővé, melyből 69 millió forintot a Szimbiózis a Harmónikus Együtt-Létért Alapítvány nyert el. A Kisszilvásvölgyben (Diósgyőrben) épülő létesítmény 24 sérült embernek biztosít majd bentlakást, és elsősorban közülük kerülnek ki a foglalkoztatottak is – mondta el Jakubinyi László, az alapítvány elnöke. A majorságban 30 ember fog dolgozni: 10 fő autista, 10  fő egyéb sérül és 10 fő szakember. Zöldséget és dísznövényeket termesztenek, állatokat gondoznak. Az épület földszintjén pedig konyha működik majd, melyben 120 ember részére főzik az ebédet, ezzel megoldva az alapítvány másik két intézményének az ellátását is.

Dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter az ünnepségen elmondta, az ehhez hasonló intézmények létrehozásához nem elég a pénz és az állami segítség, hanem összefogásra és megszállottságra is szükség van.

Végezetül Pro Familis-díjat nyújtottak át Jakubinyi Lászlónak közösségi munkájáért.

Még van hely

A rehabilitációs majorság és bentlakásos otthonra már most nagy az érdeklődés. Jakubinyi László tájékoztatása szerint az autisták számára van még négy hely. Amelyik szülőt érdeklődik az intézmény iránt, a 46/357-637-es telefonszámon érdeklődhet.

 
hirdetés