Helyi közélet

2008.12.22. 15:05

Fizettek, hogy elkerüljék a vagyonosodási vizsgálatot

<p>Nyíregyháza - Egy- és négymillió forint közötti összegeket fizettek a vagyonosodási vizsgálat elkerüléséért, de lebuktak.</p>

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya nyomozást folytatott hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntett, hivatali visszaélés bűntett és okirattal visszaélés vétség megalapozott gyanúja miatt az APEH Észak-alföldi Regionális Igazgatóságának két korábbi adóellenőre, egy ügyvéd és három további magánszemély ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint a gyanúsítottak előzetesen megállapodtak abban, hogy olyan adózókat kutatnak fel, akik anyagi helyzetüknél fogva hajlandóak egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során pénzt fizetni az adóellenőröknek azért, hogy az ellenőrzés törvénysértést ne tárjon fel.

A kiszemelt adózóknak az adóellenőrök olyan idézéseket küldtek, melyek mögött tényleges adóellenőrzés nem volt folyamatban, ezt követően a bűncselekmény elkövetésében résztvevők vagy megkeresték a megidézett személyeket, vagy olyan körülményeket teremtettek, hogy azok keressék meg őket, így ajánlották fel „szolgáltatásukat”, miszerint az ügyet elintézik.

A nyomozás során 35 rendbeli különböző bűncselekmény került felderítésre, 10 megkörnyékezett adózó esetében volt megállapítható, hogy 1.000.000 és 4.000.000 Ft közötti összegeket fizettek az ellenőrzés elkerülése érdekében.

Összesen 20.750.000 Ft-ot fizettek ki az érintettek a gyanúsítottaknak, illetve 6.000.000 Ft kifizetése megelőzésre került a bevezetett rendőri intézkedéseknek köszönhetően.

A nyomozás iratait a rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség felé 2008. december 20-án.

- Fülöp Gergely -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában