Kápolna a magyar elhurcoltak emlékére

Kápolna a magyar elhurcoltak emlékére
Kárpátalja – A sztalini terror magyar és német áldozataira emlékeztek a Szolyvai Emlékparkban, ahol kápolnaavatásra is sor került. A rendezvényt levélben üdvözölte dr. Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke.

Az ártatlan kárpátaljai lakosok ezreinek a GULAG táboraiba történt elhurcolásának 64. évfordulóján – közel húsz évvel a Szolyvai Emlékpark alapkövének letétele után – újabb kegyeleti hellyel bővült az emlékpark – írja keddi számában a Kárpáti Igaz Szó c. lap.

A kárpátaljai történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében felavatták a mártírhalált halt magyarok kápolnáját. A megemlékezés résztvevői előtt, harangzúgás közepette olvasták fel a 4. ukrán front 36. számú, 1944. november 13-án kelt határozatát, azaz az elhurcolást elrendelő katonai parancsot. Időközben megérkeztek azok a Felső-Tisza-vidéki fiatalok is, akik futva tették meg az utat az emlékparkig, s mécseseket gyújtottak az elhunytak lelki üdvéért.

A helyi magyar iskola tanulói és a beregszászi nyugdíjasok műsorral tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Dr. Tóth Mihály, a Szolyvai Emlékpark-bizottság elnöke elmondta, hogy a kápolna egy sikeres pályázat eredményeként épülhetett meg, a harangja pedig Vásárosnamény adománya. A tervek szerint 2009-ben kibővül a siratófal, amelyre rákerülnek a Csonka-Bereg magyarországi, Ung-megye Szlovákiába eső részéről, valamint a Romániából Szolyvára elhurcolt nemzettársaink nevei is.

A megemlékezőket köszöntötte Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Beregszász polgármestere, Reöthy János, Szolyva polgármestere, Czabán Sára, a magyar Miniszterelnöki Hivatal főtanácsosa, Brenzovics László, a megyei tanács alelnöke. Dupka György, az emlékpark-bizottság titkára átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből elhurcoltak névsorát Jüttner Csabának, Vásárosnamény polgármesterének, aki elmondta: a harang nem csak Szolyva határáig szól. A Csonka-Beregben mindig hallani fogják, akik emlékeznek – ál a kárpátaljai magyar nyelvű napilap beszámolójában.

 – Palkó István –
hirdetés