Karácsony tragédia nélkül

Nyíregyháza – Az év vége közeledtével mindenki készülődéssel várja a karácsonyt. Sajnos sosem múlik el úgy a decemberi hónap, hogy a készülődés ne válna rémületté, elkeseredettséggé és sajnos néha tragédiává.

A legszebb ünnep napjaiban sem szabad megfeledkeznünk a ránk leselkedő veszélyekről.

Az alábbiakban megpróbáljuk felhívni az olvasó figyelmét azokra a veszélyekre, melyek az év végi ünnepek jellemző tűzokozói, illetve ezek kapcsán a megelőzés fontos szabályaira is.

Az ünnepek közül első a sorban az advent időszaka, melynek jelképe az adventi koszorú.

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen a koszorú anyaga. Legyen az valódi fenyő vagy műfenyő egyformán tűzveszélyes.

Melyek a megelőzés főbb szabályai:

  • A koszorún elhelyezett gyertyák stabilan legyenek rögzítve. Ha könnyen elmozdulnak, vagy eldőlnek rögzítsük dróttal azokat.

  • A gyertyákat nem éghető anyagú tartóban helyezzük a koszorúra.

  • A koszorút fém tálcán helyezzük el.

  • Ne tegyük a koszorút éghető anyagra vagy azok alá. (könyvespolc, abrosz, televízió stb.)

  • A gyertyákat csak felnőtt felügyelete mellett égessük., gyermeket ne hagyjunk felügyelet nélkül a koszorú környezetében.

  • A gyertyákat ne engedjük teljesen leégni.

Az előírások figyelmen kívül hagyása, a kellő körültekintés nélkül elhelyezett koszorú, a nem megfelelően rögzített gyertya tüzet okozhat.

Ha mindez felügyelet nélkül történik a tűz akár 8 perc alatt az egész szobára továbbterjedhet.

A karácsony egyik legfontosabb kelléke és szimbóluma a karácsonyfa. Hagyomány szerint elhelyezzük szobánkban a fenyőfát és felkerülnek rá a látványos díszek. Készenlétbe kerülnek rá a csillagszórók, esetleg gyertyák. Ahogy telnek a napok a meleg szobában kiszáradó karácsonyfa egyre tűzveszélyesebbé válik.

Mitől gyulladhat meg a fenyőfa?

  • Legkönnyebben a fenyőfán égetett gyertyától.

Karácsonyfára csak díszítésként helyezzünk gyertyákat, azokat ne gyújtsuk meg.

  • A csillagszóró is rejt veszélyt. Ha hozzáér a tűlevelekhez, díszekhez, valamint a szikrázás is okozhat tüzet.

  • A bevizsgálatlan, hazai forgalmazási engedéllyel nem rendelkező elektromos díszégő-sorok zárlata, elektromos műszaki meghibásodása okozhat gyújtási veszélyt a fenyőfára.

  • A fenyőfa eldőlése, ledőlése esetén a gyertyák, díszégők ugyancsak meggyújthatják a fát.

Az alapvető tűzvédelmi előírások megszegésével egy élet munkája semmisülhet meg, válhat a tűz martalékává néhány perc alatt. A legnagyobb körültekintés ellenére keletkezhet tűz a lakásunkban, különösen ebben az ünnepi időszakban.

 Nagyon fontos hogy a lehető legrövidebb időn belül tudomást szerezzünk erről és a szükséges intézkedéseket (bent lévő személyek mentése, tűzoltóság értesítése, tűz oltásának megkezdése) megtegyük.

 

– Kuk János tü.alezredes –
hirdetés