Karácsonyi könyvajánló

Majchrics Tibornéval, dr. Terdik Szilveszterrel és dr. Véghseő Tamással Szemán László beszélgetett
Majchrics Tibornéval, dr. Terdik Szilveszterrel és dr. Véghseő Tamással Szemán László beszélgetett - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A szorgalmas kutatómunkának köszönhetően továbbadják a történelmet.


Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb aktualitást kapnak a karácsonnyal kapcsolatos rendezvények. Ebből az alkalomból a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Levéltára hétfőn megrendezte Karácsonyi könyvajánló című programját, amelyen az MTA-SzAGKHF Lendület Görögkatolikus Kutatócsoport, a Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport és a Görögkatolikus Püspöki Levéltár mutatkozott be, ismertetve az elmúlt években elért eredményeiket.

Kötetlen beszélgetés

Az érdeklődők egy baráti hangvételű beszélgetés alkalmával szerezhettek ismereteket a kutatócsoport megalakulásáról, céljairól és kutatásaik eredményeiről. Az eseményen Szemán László segédlevéltáros beszélgetett dr. Véghseő Tamással, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola rektorával, dr. Terdik Szilveszter művészettörténésszel és Majchrics Tiborné levéltárossal.

– Az egyházmegyével kapcsolatos történelmi kutatásaink nagyon le vannak maradva, ezért 2007-ben Keresztes Szilárd megyés püspöknek vetettem fel azt a gondolatot, hogy létre kellene hozni egy kutatócsoportot a hiányosság orvoslására – kezdte történetüket Véghseő Tamás. – Két évvel később megpályáztuk az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok egyik pályázatát, ami fiatal kutatóknak adott lehetőséget tudományos kutatócsoportok létrehozására. Megragadtam az alkalmat, és ekkor találkoztam dr. Terdik Szilveszterrel is, aki az egyházművészetekre koncentrált, míg jómagam a történelemre fókuszáltam. A projekt egyik különlegessége az volt, hogy olyan tizenhat, műemlék jellegű templom építészeti felmérést is megvalósíthattuk, amelyek felújításra szorultak. A kutatócsoport eredményeit végül a Collectanea Athanasiana kötetekben tettük közzé, ez tartalmazza a két megjelent monográfiát is – ismertette a tényeket a rektor, aki hozzátette, hogy az elkövetkezendő öt évben szeretnének készíteni egy nagy monográfiát a magyar görögkatolikus egyházról magyar és angol nyelven is.

Művészettörténet és levéltár

– A doktori dolgozatom kapcsán merült fel bennem, hogy az északkelet-magyarországi görögkatolikus közösségek művészete felé fordulok, valamint belevettem a történelmi Magyarország erdélyi-román ajkú csoportjait is. Ekkor vált világossá, hogy létezik egy nagy emlékcsoport, amelyeknek hiányzik a művészettörténeti leírása – mesélte dr. Tardik Szilveszter.

– A Hajdúdorogi Egyházmegye felállításával 1912-ben megalapították a Hajdúdorogi Egyházmegyei Levéltárat is, aminek azóta Debrecenben székhelye, és hasznos információkkal teli anyagokat tartalmaz – mondta el Majchrics Tiborné.

KM


A kutatócsoportról

A Görögkatolikus Örökség Kutatócsoport 2006-ban indult útjára egy nemzetközi konferenciát követően, amit De Camelis munkácsi püspök halálának 300. évfordulója alkalmából rendeztek meg. Ez az esemény hívta fel a figyelmüket, hogy szervezettebb formában kellene kutatni a görögkatolikus egyház történetét. Tavaly megnyerték a Magyar Tudományos Akadémia Lendület pályázatát.
hirdetés