Karácsonyi utazás – Hová meneküljünk az ünnepi őrület elől?

Akt.:
Karácsonyi utazás – Hová meneküljünk az ünnepi őrület elől?
© Illusztráció: getty images
Nyíregyháza – Tegye mindenki a szívére a kezét! Ki ne érezte volna már úgy, hogy szívesen elmenekülne a karácsonyi pörgésből és lázas készülődésből valamiféle távoli vidékekre, ahol – amellett, hogy az ünnepi hangulat is megteremthető – elsősorban kellemes kiszolgálásban és folyamatos kényeztetésben van része. Bizonyára sokaknak fordult meg ilyesmi a fejében, de egyre többen vannak olyanok, akik álmodozás helyett döntenek, s valóban elutaznak valahová az ünnepek alatt.

A készséggel rendelkezésre álló utazási irodák ilyenkor se esnek kétségbe, ráadásul klasszikus téli desztinációkban sincs hiány. Kit ne venne le a lábáról egy alpesi utazás, némi havas táj, fényárban úszó karácsonyi vásárokkal megspékelve, mondjuk Svájcban, remek sítúrák az Olasz Alpok valamelyik síparadicsomában, egy kis csengőszó New Yorkban vagy Párizsban. De a lappföldi Rovaniemi Mikulása is tárt karokkal várja a romantikára vágyókat.

Viszik az egész családot

Bicsérdy Rita, a Sky Travel utazási iroda ügyvezetője mégis azt mondja, hogy tapasztalatai szerint az útra kelők többsége inkább az egzotikus, melegebb helyeket részesíti előnyben ilyenkor.

– Ha közelebbre tekintünk, Egyiptom, Dubaj, a Kanári-szigetek között, mondjuk Lancelot vagy Tenerife kedvelt nagyon, s vannak akik megengedhetik maguknak – nem törődve az ilyenkor megszokott magasabb árfekvéssel sem –, hogy akár a Seychelle-szigetekre, Dominikára, a Maldív-szigetek valamelyikére, vagy mondjuk Mauritiusra utazzanak. Gyakran a nagyszülőket is viszik magukkal.

A belföldi wellness-szállodákat választóknak se kell a főzéssel bajlódniuk, s ezekben nem csupán ugyanúgy együtt lehet a család, a fogadóhelyek az ünnepi hangulatról is gondoskodnak: ennek megfelelően terítenek, díszítenek, s ünnepi ételeket szolgálnak fel.

Természetesen a szabolcsi utazóközönség is a jó minőségű szállodát keresi, amiért a Dunántúlra is hajlandó elutazni. Kedvelt Sárvár környéke, de a Mátrában, Gyulán, vagy Hajdúszoboszlón is érdemes körülnézni.

Egyedülállóknak is

– Azok, akik a szentestét csak otthon tudják elképzelni, leginkább a november végétől tartó adventi időszakot igyekeznek kihasználni az utazáshoz. Zakopánéban már régen leeset a hó, nagyon népszerűek a hagyományos bécsi adventi vásárok is, s az utóbbi gyakorlatilag egyetlen nap alatt is megjárható – sorolta az előnyöket Bicsérdy Rita.

Elmondta, hogy az utazásszervező irodák gondolnak az egyedülállókra is, és remek négy napos, három éjszakás karácsonyi kiruccanásokat kínálnak nekik. Ennek is megvan a maga szertartása, mivel a magányos emberek gyakran már az odaút alatt megajándékozzák egymást.

– A rutinosabbak már ősszel szerződést kötöttek, de mindig vannak rögtönzők, akik az utolsó pillanatban éreznek olthatatlan vágyat a kiruccanásra. Természetesen nekik is igyekszünk segíteni. Érdekes újdonság, hogy egyre többen tesznek családi nyaralást ajándékként a fenyőfa alá. Ebben az esetben nem késő az utakat decemberben lefoglalni, s a gyertyagyújtáskor bejelentett örömhírnek legfőképpen a gyerekek örülnek, akik mondjuk a török-Riviérát különösen imádják – árulta el az ügyvezető, végezetül hozzátette:

– Nyilván ahány ház, annyi szokás. Számomra elképzelhetetlen, hogy ne állítsak karácsonyfát a saját otthonomban, s ne gyújtsak gyertyát az általunk feldíszített fenyőn, míg másoknak szinte mindegy, hol ünnepelnek, csak együtt legyen a család. Szilveszterkor pedig már a nagyvárosok felkeresése a divatos.

Ha gondot jelent a felár…

A Nyírség Utazási Iroda ügyvezetőjének, Szabó Zoltánnénak a tapasztalatai is azt mutatják, hogy a családok többsége elsősorban belföldön keres úti célt magának. Úgy látja, hogy Hajdúszoboszló ugyan karácsonykor is tele van lengyel, szlovák, ukrán vendégekkel, a megyében élők még mindig szívesen keresik fel a termálvizekben gazdag alföldi város megfizethetőbb szállodáit.

– Nálunk ritka az olyan vendég, aki egzotikus helyeken töltené a karácsonyt, Szilveszterre viszont már annál többen terveznek külföldi utat.

– Ami pedig az egzotikus, távolabbi úti célokat illeti, a hozzánk fordulók többsége inkább megspórolja az ünnepek miatti felárat, az utazását január közepére, vagy február-márciusra időzíti, s a hideg tél helyett a forró Dominikát vagy éppen Thaiföldet választja. KM-MJ, BM

Partnerek a lázadásban a családtagok is

– Hét évvel ezelőtt, amikor szenteste a fáradtságtól szinte összeestem a karácsonyfa előtt állva, amit már nem láttam szépnek, az ünnepi vacsorát pedig finomnak, eldöntöttem: valóban boldog és békést karácsonyt akarok. Élvezni minden percet, amit a családdal tölthetek, s nem beleőrülni abban, hogy még mi nem készült el – világított rá Kovácsné Andrea, miért nem otthon, hanem wellnes hotelekben tölti a férjével és gyermekeivel a szeretet ünnepét.

– Elsőre meglepte a hozzátartózóinkat, hogy szállodába megyünk, de szerencsére partner volt a lázadásban a fiam és a lányom is, az apukájuk pedig azt mondta, ha így szeretném, így lesz. Megvannak a magunk kis rigolyái, amitől mégis különleges és csak a miénk a karácsony, viszünk házi sütit, van egy pici, 40 centis utazófenyőnk, bejárta velünk az országot, azt 24-én kitesszük az asztalra. Rengeteget fürdünk, sétálunk, beszélgetünk és játszunk, együtt. Végül is erről kell, szóljon az ünnep: együtt lenni a szeretteinkkel. A nagyszülők is csatlakoznak hozzánk. Élvezik a kényeztetést, kiszolgálást – nevette el magát a nyíregyházi édesanya, s várják, hogy 22-én elinduljanak Hajdúszoboszlóra.
hirdetés