Karácsonykor (se) ne játszunk életekkel!

Karácsonykor (se) ne játszunk életekkel!
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Sok gyerek álma lehet egy kis szőrgombóc a szeretet ünnepére, legyen az kutya, vagy macska.

A szülők szeretnék boldognak látni gyermeküket, ezért akár hirtelen felindulásból is megléphetik életük lehet, egyik legnagyobb döntését. Ez a döntés egy új CSALÁDTAG befogadása.

Azonban a kezdeti hév, valljuk be a mai gyerekeknél hamar alább hagyhat, és feleslegessé válhat az oly nagyon áhított négylábú kedvenc. Ilyenkor több lehetőség is felmerül. A legrosszabb, hogy ha kidobják az utcára az állatot, magára hagyják, és az állatvédő szervezetekre hagyják az ő gondjuk, problémájuk megoldását.

Persze nem szeretnénk senkiről rosszat feltételezni. Csak a tapasztalataink beszélnek belőlünk…

Ezért is szeretnénk, hogy ha minden kedves leendő gazdi nagyon alaposan végig gondolná, hogy az örökbe fogadásra adja-e a fejét!

Szedjük sorba, hogy mikre is számíthatunk. Az örökbe fogadásnál figyelembe kell venni, hogy egy menhelyen, vagy gyepin élő állatról gondozói vajmi keveset tudhatnak. Maximum, hogy ha már hosszabb ideje van „elszállásolva”, de ebben az esetben sem tudnak kivételes dolgokra válaszolni, ha csak nem a fajtajellegek alapján. Apropó fajtajellegek. Egy keverék kutya semmivel sem kevesebb, mint pedigrees fajtársai. Persze, itt nem szeretnénk senkit sem megbántani, akik a fajtatiszta kutyák mellett teszik le voksukat!

Az örökbefogadás előtt nézzük meg, hogy lesz-e elég időnk törődni kedvencünkkel. Ha kölyökről, ha felnőtt kutyáról van szó, abban az esetben is! Minden kutyának és macskának igényei vannak, miket a leendő gazdának kell kielégítenie. Állatkánkat etetni kellesz, ezek a költségek a havi több tízezer forintot is elérhetik. Ezen felül állatorvosi vizsgálatokra is el kell vinnünk, hogy biztosak legyünk abban, hogy minden rendben van.

Egy örökbe fogadott állatnál nem tudhatjuk, hogy voltak e felmenői között betegségek. Erre garancia nincsen. Egy esetleges baleset is előfordulhat. Az ivartalanítás pedig nagyon fontos! Alapítványunktól örökbe fogadott kutyáinkat és macskáinkat ingyenesen ivartalanítjuk, de egy megvásárolt apróság esetében ennek díja is elérheti a több tízezret.

Igazodnunk kell az évszakokhoz, nyáron és télen is sok tenni valónk van kedvencünk érekében.

Ha netalán viselkedésproblémákkal küzd választott állatkánk, az első megoldás nem az, hogy visszaadom, mert nincsen kedvünk, vagy időnk foglalkozni vele. Minden kutya és macska nevelhető, csak felelősségtudat, kitartás és nem utolsó sorban türelem kell hozzá! Ne szégyelljünk szakembertől segítséget kérni.

Félre értés ne essék! Mi nem az örökbe fogadásról szeretnénk lebeszélni a leendő gazdikat, csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy alaposan gondolják meg döntésüket! Az örökbe fogadás egy életre szól. Egy kutya vagy macska élete sem játék, nem cserélgethetjük őket, nem dobhatjuk ki őket, mint a szemetet! Felelősek vagyunk döntéseinkért, felelősek vagyunk értük!

– Dankó Dóra, Állatbarát Alapítvány –

Címkék: , , ,hirdetés