Karácsonyra 100 forint lehet a tojás ára

Akt.:
Karácsonyra 100 forint lehet a tojás ára
© Illusztráció: Janics Attila
Nyíregyháza – Karácsonyi sütemény százforintos tojásból? A termelők szerint a jövő év elejére már mérséklődhet az étkezési tojás ára…

Az elmúlt napokban több olvasónk is jelezte: azt tapasztalják, hogy irreálisan felment az étkezési tojás ára. Míg a kisebb településeken 35–45 forintot kérnek darabjáért, addig a megyeszékhelyen akár hatvan, sőt, hetven forintot is elkérnek érte. Egy megyei baromfitenyésztő cég munkatársa lapunknak azt mondta: a folyamat a jövő év elejéig biztosan nem áll meg, s hozzátette: nem lehetetlen, hogy karácsonyra a tojás darabára eléri a száz forintot. A drágulás miértjére kerestük a választ, és kiderült: egész Európára jellemző a tojáshiány, melynek oka a madárinfluenza-járvány és a fipronil-szennyezés miatti tömeges vágás. A szakértők szerint az új tojóállományoknak még idő kell ahhoz, hogy megfelelő méretű tojást adjanak.

– Elképzelhetőnek tartom, hogy karácsonyra eléri a száz forintot a tojás darabára – válaszolta egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfitenyésztő cég munkatársa az áremelkedést firtató kérdésünkre.

Az alapvető élelmiszer ára ugyanis jócskán emelkedett az elmúlt hetekben-­hónapokban, és úgy tűnik, a folyamat egyelőre megállíthatatlan. Az érintettek egyetértenek abban, hogy az áremelkedés oka az egész Európára jellemző hiány, amely hazánkban annak ellenére alakult ki, hogy csökken a felhasználás: míg egy évtizede évi háromszáz volt az egy főre jutó tojásfogyasztás, 2016-ban már csak 215.

Időre van szükség

– Az idei szennyezési botrány Európa-szerte éreztette a hatását, és hazánkra is kiterjedt. Nem volt elég ugyanis a tojást megsemmisíteni: a fipronil a madarak szöveteiből jut a tojásba, ezért a tojóállományokat is ki kellett „irtani”. Az újratelepítés pedig nem megy egyik napról a másikra: négy–hat hónap is eltelik, míg a madarak megfelelő méretű tojást adnak – taglalta a szakember, s végezetül hozzáfűzte: amint az ágazat kiheveri a fipronil-botrányt, több lesz a tojás, így a karácsonyi csúcs után várhatóan az árak is esnek majd.

A boltokban drágább

– Az áfacsökkentés hatása a vásárlók számára csak néhány hétig érződött, az intézkedés legfőbb haszna az volt, hogy a tojástermelés a megnövekedett takarmány­árak mellett is rentábilis maradhatott – tekintett vissza az év eleji árcsökkenésre ifj. Szabó József. A Földesi Tojás munkatársa a madárinfluenza-járványban látja a mostani tendencia fő okát.

– A hazai állomány kevés ahhoz, hogy kielégítse a szükségletet, tojásból importra szorulunk. A járvány miatt Európa-szerte milliószámra kellett leölni a tyúkokat, ekkora kiesést pedig nehéz pótolni – magyarázta, majd hozzátette azt is: szerinte az áremelésekre azért van szükség, nehogy eltűnjön a boltok polcairól a tojás.

– A mi árrésünk csökken, hogy megtarthassuk a vásárlóinkat, azonban van, ahol 12 forinttal kerül többe darabja, mint nálunk, a Búza téri piaccsarnokban – fogalmazott a tojáskereskedő, aki mérettől és tartástól függően csütörtökön 48 és 69 forint közötti áron kínálta az „A” minőségi osztályú tojást.

A nagyokat keresik

– Ne hagyják az utolsó pillanatra a vásárlást, érdemesebb akkor sort keríteni rá, amikor még van választék – kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mikor érdemes tojást venni az ünnepekre.

– Ez az élelmiszer keveset áll a raktárakban, ezért a most vásárolt áru még karácsonykor is felhasználható lesz, emellett a közhiedelemmel ellentétben nem húsvét tájékán, hanem az évnek ebben a szakában a legnagyobb a kereslet, különösen a nagyobb méretű tojásokra – támasztotta alá a tanácsát ifj. Szabó József, aki úgy véli: bár az idén még nőhet a tojás ára, a jövő év elején bizonyosan csökkenni kezd majd.

Még mindig a legolcsóbb fehérjeforrás

Európában és Magyarországon is tapasztalható a tojásárak emelkedése. Az árváltozásokat az okozza, hogy az év eleji madárinfluenza-járvány, illetve a közelmúltbeli fipronilos tojásszennyezési ügy miatt Európa-szerte sok tyúkot kellett levágni, ezért az európai tojástermelés csökkent.

Az árnövekedés az év végéig kitarthat, azonban megállapítható, hogy továbbra is a tojás számít a legolcsóbb fehérjeforrásnak. A magyar vásárlók számára előnyösebb helyzetet teremt, hogy az étkezési tojás áfája az év elejétől 27 százalékról öt százalékra csökkent.

A kisebb áfa miatt a hazai fogyasztók darabonként öt–nyolc forinttal olcsóbban juthatnak étkezési tojásokhoz a nagyobb adókulcsokat alkalmazó környező országok ­vásárlóihoz képest – olvasható a Baromfi Termék Tanács témába vágó közleményében.

KM-HP


Miskolc - A szupermarketekben hirtelen, a piacon lépésenként ment fel az ár. A másfélszeresére, duplájára emelkedett a tojás ára néhány nap alatt a boltokban és a piacon is. November másodikán figyelmeztetett a baromfi terméktanács, hogy ahogy Európában mindenhol, úgy Magyarországon is emelkedni ...

Gyorsan emelkedhet a tojás ára
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az év végéig kitarthat a drágaság, és csak az új évben várható némi mérséklődés. A vaj, a csirkemell és a tejföl idei áremelkedése után a következő dráguló alapélelmiszer a tojás lehet – írja a napi.hu. Hol van már a 30 forint? A lap emlékeztet, hogy m...
hirdetés