Karajcsont és tojáslikőr

Karajcsont és tojáslikőr
© Fotó: cityam.com
Jól értettem: karajcsont? Tessék? Karácsony? Mármint most? Polgárpukkasztás, botránykeltés, meghökkentő effektus? Aligha. London egyik legelőkelőbb nagyáruházában 147 (!) nappal karácsony előtt elkezdték forgalmazni az ünnepi kellékeket. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Az Oxford Street-i üzletben nem először cselekednek ekképpen, az ünnepi dekorért epekedő turisták már csak a poén kedvéért is bedugják az orrukat a Selfridges ajtaján.

Londonban csütörtökön felhős volt a klíma, épp csak felkúszott 20 fok fölé a hőmérő higanyszála. Mégis felforrósodott a hangulat a vásári forgatagban, amikor – élve a bőséges választékkal – sokan szerették volna mihamarabb letudni a decemberi bevásárlást. Ünnepi körítés gyanánt vehető karácsonyi puding, tradicionális karácsonyi torta, pisztáciás keksz, valamint tojáslikőr is.

Az, hogy a húsvét után a legnagyobb keresztény ünnep a nem vallásos embereknek is sokat jelent, teljesen természetes. Rengeteg kereskedő megél abból, hogy a karácsonyhoz közeledve jobban megnyílnak a pénzcsapok, látványos költekezésbe kezdenek a tehetős emberek. De hogy augusztusban már erre építenek, az az illúzió totális rombolása.

Ladányi Tóth Lajos
hirdetés