Kárenyhítés és megelőzés

Eszközvásárlásra várhatóan kevesebb forrás áll majd rendelkezésre a következő uniós ciklusban
Eszközvásárlásra várhatóan kevesebb forrás áll majd rendelkezésre a következő uniós ciklusban - © Illusztráció: KM-Archív
Nyíregyháza – A feketegazdaság térnyerése ellen az áfacsökkentés a leghatékonyabb fegyver.

– A kamarai falugazdász-hálózat aktív közreműködésének köszönhetően az utóbbi években közel 1000 milliárd forint támogatáshoz jutot­tak a gazdálkodók. Az átállás új uniós támogatási rendszerre, szemben Romániával, Franciaországgal vagy Nagy-Britanniával, sikeresnek bizonyult. Az egységes kérelmek benyújtása gördülé­keny volt, május közepéig több mint 120 ezret nyúj­tottak be a falugazdászok – sorolta az agrárfórumon Győrffy Balázs.

Megelőzésre is fel tudjuk használni majd az alapot.” Győrffy Balázs

Segítik a gazdákat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hozzátette: a munka azonban ezzel nem ért véget, az előzetes keresztellenőrzésben és a folyamatos adategyeztetésben is segítik a gazdálko­dókat. A NAK elnöke az őstermelői igazolványok kiállításáról elmondta: az igazolványokkal kapcsolatos ügy­intézés ingyenessé tételével összesen mintegy 1 milliárd fo­rint kiadás alól mentesítették az őstermelőket.

– A feketegazdaság térnyerése ellen az áfacsökkentés a leghatékonyabb fegyver, ráadásul hatására a piac tisztulása mellett bővül a kereslet és a hazai termékek aránya. Ezért már 2014-ben javasoltuk az alapvető élelmiszerek áfacsökkenté­sét. Örömteli, hogy a sertéstőkehús, majd több más termék áfáját is csökkentették. Szorgalmazzuk, hogy – a gaz­daság teljesítőképességének függvényében – folyamatosan újabb élelmiszerek kerüljenek be a kedvezményes áfakörbe. Ezért egyeztetünk a Nemzetgazdasági Minisztériummal, hogy kössük meghatározott gazdasági teljesítményhez a további, ütemezett áfacsökkentést az alapvető élelmiszereknél. Égető a folytatás, mert például a zöldség-gyümölcs termékpályán már harminc százalék körülire becsülik a feketegazdaságot, de fontos kiemelni az UHT- és az ESL-tejet, a tűzifát és a sütőipari termékeket is – sorolta az elnök. Győrffy Balázs természetesen a megyei gazdákat is érintő jégkármérséklő rendszerről is szólt.

– Ebbe a minden gazdálkodónak hasznot hozó, sőt a teljes lakosság számára előnyös rendszerbe kötelező tagság nélkül nem tudott volna a kamara belevágni. Minden egyes elköltött forinttal a számítások szerint 33 forint termelési értéket tudunk megóvni csak a mezőgazdaságban. A terveink szerint 2018 májusában induló struktúrát ráadásul úgy tudjuk majd működtetni, hogy a gazdáknak egy plusz forintjába sem kerül: a kárenyhítési alapba fizetett összegen felül nem kell további kiadással számolniuk, az Európai Unió ugyanis elfogadta az érvelésünket, így nemcsak kárenyhítésre, hanem megelőzésre is fel tudjuk használni az alapot – emelte ki a NAK elnöke.

– KM-TG –


Újabb megállapodások

Papp Gergely, a NAK szakmai igazgatóhelyettese a Nyíregyházi Egyetemen megtartott gazdafórumon kiemelte: a 2020 utáni Közös Agárpolitika tovább erősíti a zöldítést, a támogatások kifizetését valamilyen környezeti, fenntarthatósági cél megvalósításához kötik majd. – Az unió várhatóan új szabadkereskedelmi megállapodásokat fog kötni, ez a dél-amerikai piacokat érintheti, ami például gondot jelenthet a hazai baromfiágazatnak – tekintett előre a szakember, aki szerint az EU-s források lehívása a következő ciklusban nehezebb lehet, több feltételnek kell majd várhatóan megfelelni, a fejlesztési források pedig a mostaniakhoz képest szűkülhetnek.
hirdetés