Salakmotor

2020.09.04. 14:00

Minden követ megmozgatnak a salakszórásra

A szakág, a szövetség és a nagyhalászi klub azon van, hogy jövő szombaton legyen Európa-bajnoki döntő.

Albók József kiveszi a részét a rendszeres napi munkálatokból

Fotó: Mán László

Ez már ilyen év, a bizonytalanság esztendeje. Az élet minden területén, így a sportban is. Múlt héten még úgy tűnt, hogy minden sínen van, és jövő szombaton a kontinens legügyesebb ifjú salakszórói vetélkedhetnek a Nagyhalász Speedway Ringen.

Tucatnyi nemzet

Néhány híján megvolt a név szerinti startlista, tizenkét nemzet (angol, cseh, dán, finn, francia, lengyel, német, norvég, svéd, szlovák, ukrán és magyar) vaspapucsosai várják, hogy elrajtoljon az U21-es Európa-bajnokság döntője.

Aztán szeptember elsejétől jött a változás, eszerint külföldi állampolgárok akkor léphetnek Magyarország területére, ha a belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás különbséggel, két alkalommal elvégzett SARS-CoV-2 PCR-teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű, nevükre kiállított okirat igazolja, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetükben a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható. Ez nem csak a hivatalos személyekre, csapatvezetőkre, csapattagokra is érvényes. Ennek tükrében már bizonytalan az, hogy lesz-e verseny jövő szombaton.

Óriási az összefogás

– Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy legyen – kezdte érdeklődésünkre a helyzet elemzését Füzesséry Erik, a Magyar Motorsport Szövetség szakágvezetője, az európai szövetség, a FIM Europe versenybizottságának tagja, gyakorlott versenyigazgató, vezetőbíró.

Óriási az összefogás, a bizottság és a Magyar Motorsport Szövetség vezetése is lehetőségei szerint mindent elkövet azért, hogy megrendezhessük az Európa-bajnoki elődöntőt.

– Tagja vagyok a FIM Europe salakmotorral foglalkozó bizottságnak, szinte napi kapcsolatban vagyok a vezetőkkel, és egyeztetek az érintett nemzetek szövetségeivel.

Füzesséry Erik

A gondot nem csak a beutazással kapcsolatos hazai előírások okozzák, hiszen az ideérkezőknek haza is kell menniük, és országonként különbözőek a feltételek.

– Ráadásul minden akár náluk is egyik napról a másikra változik. Az is lényeges, hogy ezen egészségügyi vizsgálatok elvégzése komoly anyagi terhet, szinte vállalhatatlant róhat a sportvezetőkre és versenyzőkre, hiszen utóbbiak azért nem dúskálnak az anyagi javakban.

– A legfontosabb az, hogy keressük azt a megoldást, ami az egészségügyi kockázat minimalizálásával lehetővé tenné, hogy mindenki számára megnyugtató módon megrendezhessük a versenyt. A szakág és a szövetség minden követ megmozgat hazai és külföldi oldalon is.

Felmerült az időpont eltolása, esetleg más helyszíne, ám a nemzetközi szövetségnek az lenne a legjobb, ha ezt a sorozatot idén lezárnák, mégpedig Nagyhalászban.

– Amennyiben mégis elmaradna az Európa-bajnoki döntő, akkor azt az előzetes megállapodás alapján jövőre is Nagyhalász kapná meg, persze amennyiben pályázna – így Füzesséry Erik.

Természetesen Albók József pályatulajdonos, a Nagyhalászi Motorsportért Sport­egyesület elnöke is mindent megtesz azért, hogy jövő szombaton felcsapódjon a startszalag.

Versenyre készülnek

– Amíg ellenkező hivatalos értesítés nincs, úgy készülünk, hogy lesz verseny – kezdte Albók József.

Albók József

– A pálya állapota, infrastruktúrája, a nézők kiszolgálása megfelel a nemzetközi előírásoknak. A júliusi MACEC Kupán mindezt bizonyítottuk, akkor is a járványügyi előírásoknak megfelelően rendeztük meg a nemzetközi versenyt.A depóban kötelező volt a maszk, megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt biztosítottunk, és az ünnepélyes eredményhirdetést is a szurkolók kizárásával rendeztük meg. Mint rendező klub, a szakággal és a szövetséggel közösen, lehetőségeinkhez képest mindent elkövetünk azért, hogy jövő szombaton itt adhassuk át az U21-es Európa-bajnoknak a serleget.

Nap mint nap dolgoznak

– A pályán egyik napról a másikra lehet versenyt rendezni, mert mindig olyan állapotban van. Persze ehhez nap mint nap dogozni kell rajta, locsolni, a salakot egyengetni, tömöríteni – tudatta Albók József, aki csütörtökön is ott volt a pályán.

ML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában