Magyarország

2013.05.23. 08:54

Afganisztán - A harci helikopter mentorcsoport utolsó váltása is hazatért

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Mintegy két hónappal a tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérése után a Magyar Honvédség újabb afganisztáni egysége, a harci helikopter mentorcsoport is befejezte tevékenységét, szerda este az utolsó váltás katonái is hazatértek Magyarországra.

Budapest, 2013. május 23., csütörtök (MTI) - Mintegy két hónappal a tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérése után a Magyar Honvédség újabb afganisztáni egysége, a harci helikopter mentorcsoport is befejezte tevékenységét, szerda este az utolsó váltás katonái is hazatértek Magyarországra.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Magyar Honvédség Mi-35-ös Légi Kiképzés-támogató Csoportja (MH Mi-35 AMT) 2010 áprilisa óta teljesített szolgálatot Kabulban az afganisztáni NATO erők részeként. A Mi-35 AMT az afgán légierő harci helikopter pilótáinak elméleti és gyakorlati repülőkiképzésével, továbbá az afgánok harci helikoptereinek üzemben tartásával kapcsolatos műszaki tevékenység oktatásával és mentorálásával foglalkozott.

A szolnoki helikopterbázis katonái összesen kilenc váltásban szolgáltak a misszió ideje alatt. Egy váltásban összesen tizenketten (két pilóta, két fedélzeti lövész, valamint hat műszaki és két logisztikai-adminisztratív feladatokat ellátó katona) teljesítettek szolgálatot. Egy négy hónapos váltás alatt a helikopteresek átlagosan 40 órát töltenek a levegőben - írta a HM, kiemelve, hogy ez magyarországi körülmények között mintegy 200 órányi repülésnek felel meg.

Az eltelt három év alatt a Mi-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport katonái "a sokszor igen zord időjárási körülmények között is" példásan helyt álltak - hangsúlyozta a HM.

Az afgán légierő fejlesztése 2007-ben kezdődött el, jelenleg több mint száz helikopterrel és szállító repülőgéppel rendelkezik. A Magyar Honvédség 2010 áprilisa óta vesz részt a haderőnem fejlesztésében.

A honvédség másik helikopteres mentorcsoportja, a Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport tovább folytatja tevékenységét a Herat tartományban lévő Shindand légibázison. Ennek a tíz katonából álló kontingensek 2013. december végéig szól a mandátuma. Az olasz nemzeti vezetés alatt álló olasz-magyar Mi-17-es Légi Tanácsadó Csoport részeként jelenleg az ötödik váltás szolgál Afganisztánban. Az MH Mi-17 AAT feladata az Afgán Légierő MI-17-es szállító helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzése, valamint a műszaki személyzet tevékenységének segítése, mentorálása - írta a HM.

A Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportja március végén tért haza Magyarországra. 2013 áprilisában 50 ország mintegy 100 ezer katonája szolgált a NATO vezette afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) misszióban. A PRT és a Mi-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport kivonása után az Afganisztánban szolgáló mintegy 420 magyar katona jelenleg hat kontingensbe szerveződve és egyéni beosztásokban látja el feladatait. A hat tovább tevékenykedő magyar kontingens: a MH Kabuli Nemzetközi Repülőtér Őr és Biztosító Kontingens, a Magyar-amerikai Katonai Tanácsadó Csoport, a MH Mi-17 Légi Tanácsadó Csoport, a MH Különleges Műveleti Kontingens, a MH Logisztikai Iskola Magyar Mentorcsoport, valamint a MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a PRT hazatérésekor is kiemelte: az ISAF 2014 végén befejezi küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget. Ezzel együtt - ahogy abban a tavalyi chicagói NATO csúcson is megállapodtak - a nemzetközi haderő 2014-es kivonulása után sem hagyják magára Afganisztánt. Új nemzetközi misszió kezdődik, amelyben már a kiképzésre, tanácsadásra és támogatás nyújtására összpontosítanak majd - összegezte a miniszter.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!