Kártalanítják-e az olaszliszkai lincselőt?

A tragédia évfordulóján a család és az ismerősök Olaszliszkán emlékeznek
A tragédia évfordulóján a család és az ismerősök Olaszliszkán emlékeznek - © Fotó: ÉKN-archív
Nyíregyháza – Az utóbbi napokban nagy érdeklődés övezte az olaszliszkai lincselésként elhíresült ügy egyik elkövetőjének megítélt kártalanítást. A törvény szerint valóban járhat egy elítéltnek kártalanítás…


A törvény szerint valóban járhat egy elítéltnek kártalanítás, ebből az összegből azonban az áldozatokat, sértetteket is kártalanítani kell.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága 2015. március 10-én hozott ítéletében közel 22 millió forintnak megfelelő euró megfizetésére kötelezte a Magyar Államot hat elítélt vonatkozásában, mert többek között nem biztosította részükre a börtönben a megfelelő mozgásteret. Az ítélet után több hasonló eljárás indult, és 2016. január 7-ig 11 ügyben 99 elítélt részére összesen 1,5 millió euró kártalanítás megfizetésére kötelezték az államot. Ezenkívül 4500 ügy várt még akkor elbírálásra.

Az Magyar Állam 2017. január 1-től módosította a büntetés-végrehajtási törvényt, és lehetővé tette, hogy az elítéltek a magyar bíróságokon terjesszék elé igényüket. A fogvatartottnak kártalanítás járhat akkor, ha pl. nem biztosítják egy többszemélyes zárkában személyenként a 4 négyzetméteres életteret, vagy az illemhely nincs elkülönítve a cellán belül.

A megítélt összeg nagysága attól függ, hogy hány napot töltött ilyen körülmények között. A törvény szerint egy nap után 1.200 és 1.600 forint közötti összeg ítélhető meg. Az elítéltnek ezirányú igényét legkésőbb az embertelen elhelyezési körülmények megszűnését követő 6 hónapon belül lehet előterjeszteni.

Amennyiben a bíróság a fogvatartott részére megítéli a kártalanítást, ebből le kell vonni az őt terhelő meg nem fizetett gyermektartásdíjat, majd ezután az elítélt által a bűncselekménnyel okozott sértettnek megítélt kár összegét. Ez utóbbihoz azonban szükséges, hogy a bűncselekmény áldozata tegyen eleget a bíróság felhívásának. A sértett részére megküldött nyomtatványt ki kell töltenie, és vissza kell küldenie a bíróságnak. Ezen nyilatkozik többek között arról, hogy milyen összegű a meg nem térült kára, indított-e már emiatt végrehajtást, illetve hova kéri a neki járó összeg utalását. Ha a sértett nem küldi vissza időben ezt az iratot, akkor nem részesül a kártalanítási összegből.

– Nyíregyházi Törvényszék –


Megemlékezés Olaszliszkán 2012-ben
Olaszliszka, Tiszavasvári - A rossz tartási körülmények miatt a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg az olaszliszkai lincselés vádlottjának, ifjabb H. Dezsőnek, akit jogerősen 17 év fegyházbüntetésre ítéltek. Az ítélet megszületésekor a Szögi család ügyvédje, dr. Helmeczy László azonnal lev...

A tragédia évfordulóján a család és az ismerősök Olaszliszkán emlékeznek
Tiszavasvári, Olaszliszka - A Szögi család ügyvédje azt kérte, a végrehajtó haladéktalanul foglalja le az összeget. A rossz tartási körülmények miatt a bíróság ötmillió forint kártérítést ítélt meg az olaszliszkai lincselés elsőren­dű vádlottjának, ifjabb H. Dezsőnek, akit jogerősen 17 év fegyház...
hirdetés