Kártérítést kell fizetniük

Akt.:
Kártérítést kell fizetniük
© Fotó: Pusztai Sándor
Nyíregyháza – Elsőfokon lezárult az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt. önkormányzat ellen indított pere.

A Nyíregyházi Törvényszék szerdán első fokon meghozott, nem jogerős ítéletében arra kötelezte Nyíregyháza önkormányzatát, hogy 1 milliárd 199 millió 523 forintot 15 napon belül fizessen meg az Észak-Magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek (ÉMKK).

Mint az a szóbeli indoklásban elhangzott, a bíróság szerint a szabolcsi megyeszékhelyen a helyi autóbusz-közlekedést biztosító, állami tulajdonban lévő cég jogosan és megalapozottan követelte, hogy a város a 2012 és 2016 között szerződésbe foglalt, de ki nem egyenlített csaknem 1,2 milliárd ellentételezést megfizesse. A bíróság a széleskörű bizonyítás és a szakértők meghallgatása során megállapította, hogy az ÉMKK a helyi személyszállítást hatékonyan végezte, a működési díjakat megfelelően határozta meg.

A társaság és az önkormányzat között megkötött szerződés külön rögzítette, hogy milyen feltételek mellett jogosult az ÉMKK ellentételezésre. A társaság minden évben határidőre elkészítette a beszámolót és eredményelszámolást, azonban az ellenételezést az önkormányzat nem fizette ki. Ezért indított pert a társaság, melyet a bíróság kiemelt ügyként kezelt, s soron kívül, a törvénykezési szünetben hirdette ki az ítéletet, amely ellen fellebbezni lehet, így az nem jogerős. KM
hirdetés